Situaţie fără precedent: este haos pe pieţele energetice. Tot mai multe ţări rămân fără curent electric, iar specialiştii explică ce se întâmplă, de fapt.
Din ce în ce mai multe ţări se plâng de faptul că rămân fără curent electric. State precum Japonia, Franţa sau Spania au fost astfel îndemnate să facă ceva pentru a reduce consumul de energie electrică. De vină pentru această situaţie ar fi temperaturile scăzute din ultima perioadă din Europa, America de Nord şi Asia, creşterea consumului de energie, dar şi producţia scăzută de energie.
De asemenea, vortexul polar a făcut ca navele care transporta gaze lichefiate să întârzie.
„Distorsiunile provocate de vortexul polar par să prelungească condițiile dificile din timpul iernii în unele zone din emisfera nordică și posibil din Europa. Este posibil să mai dureze. Mai multe companii încep să resimtă efectele iar prețurile ridicate la electricitate încep să îi afecteze pe marii consumatori”, a explicat analistul David Thomas, conform Agerpres.ro.
Din această cauză, preţurile pentru gaze naturale lichefiate din Asia a crescut de 18 ori, în timp ce pe bătrânul continent preţul acestora a atins un record al ultimilor 12 ani. Rămâne de văzut, în funcţie de temperaturile din următoarea perioadă, dacă preţurile majorate se vor menţine sau nu.
De asemenea, oficialii reţelei de energie din Franţa au făcut un apel către consumatori să pornească cât mai rar posibil instalaţia de încălzire. Şi Spania are probleme grave din acest punct de vedere din cauza ninsorilor neobişnuite din Madrid. Din păcate, scumpirea energiei electrice va afecta şi alte pieţe, anunţă specialiştii.
Ninsorile nemaivăzute care au avut loc zilele trecute în Madrid au provocat pagube de 1,4 miliarde de euro, au dezvăluit autorităţile spaniole. Din acest motiv, oraşul va fi declarat zonă de dezastru natural pentru a primi fonduri de urgenţă, a declarat ministrul Transporturilor, José Luis Abalos.
Furtuna “Filomena” a afectat infrastructura, dar şi veniturile pentru economie din capitala Spaniei. Mii de străzi ale oraşului au fost blocate, iar localităţile din jur au fost izolate de nămeţi. De asemenea, şcolile şi grădiniţele rămân închise până miercurea viitoare.
Circulaţia pe autostrăzi a fost redeschisă, însă traficul este perturbat pe aproape 350 de drumuri, mai spun oficialii. Aeroportul Madrid-Barajas, închis pentru câteva zile, a fost redeschis, însă nu la capacitate maximă.