16 ian. 2021 | 17:25

Orașul care va rămâne fără apă în 45 de zile. Milioane de locuitori, afectați în pandemie

News
Orașul care va rămâne fără apă în 45 de zile. Milioane de locuitori, afectați în pandemie
Istanbul va rămâne fără apă

Orașul care va rămâne fără apă în 45 de zile este chiar capitala Turciei. Vești incredibil de proaste pentru locuitorii turci din Istanbul, în plină pandemie. Află în rândurile care urmează cu ce problemă majoră se confruntă această țară.

Istanbul va rămâne fără apă în 45 de zile

Vești incredibil de proaste pentru locuitorii din acest oraș, dar și pentru turiștii care se încumetă să îl viziteze în plină pandemie. Istanbul mai are apă pentru doar 45 de zile, informează publicația intenațională The Guardian. Factorul principal care a dus la această situație critică este seceta.

Lipsa ploilor sau ploile slabe înregistrate în ultimii 10 ani își lasă amprenta asupra Istanbulului. Orașul are, în prezent, 17 milioane de locuitori. Primarul din Ankara, Mansur Yavaş, a făcut și el un anunț trist săptămâna aceasta. Acesta a mărturisit că orașul său mai are apă pentru încă 110 zile, stocată în baraje și rezervoare.

Turcia, afectată grav de secetă

Pe lângă Istanbul, cu 45 de zile, și Ankara, cu 110, următoarele mari orașe din Turcia afectate de secetă sunt Izmir și Bursa. Barajele care le alimentează pe acestea sunt pline cu apă într-un procent de 36%, respectiv 24%.

Fermierii din câmpia Konya, dar și cei din provincia Edirne, Turcia, susțin că, din păcate, sunt șanse mari ca recoltele lor să fie compromise. În a doua jumătate a lui 2020, nivelul ploilor din Turcia a scăzut cu 50% față de lunile precedente. Seceta drastică i-a făcut pe liderii religioși să recurgă la rugăciune.

Orașele mari din Turcia vor rămâne fără apă

Aceștia i-au rugat, luna trecută, pe imamii și congregații lor să se roage pentru ploaie. Turcia este o țară cu doar 1.346 de metri cubi de apă pe cap de locuitor, an de an. Ploile au ocolit destul de mult acestă zonă, în ultimii ani, informează sursa sus menționată. Ce a dus la seceta gravă? Creșterea populației, industrializarea, extinderea orașelor și schimbările climatice.

„În loc să se concentreze pe măsuri care să mențină cererea de apă sub control, Turcia insistă să-și extindă rezerva de apă construind baraje. Turcia a construit sute de baraje în ultimii 20 de ani. Semnele de avertizare există de zeci de ani, însă nu s-a făcut mare lucru”, a declarat Dr. Akgün İlhan. Acesta este expert în administrarea apelor la Centrul pentru politici din Istanbul.

„Toată lumea știe că bazinele de apă trebuie menținute, în special pentru aceste episoade de secetă care devin tot mai grave și de lungă durată.

Cu toate acestea, în Istanbul, spre exemplu, cele mai importante bazine de apă, ultimele păduri și terenuri agricole, au fost deschise pentru proiecte de dezvoltare urbană, noul aeroport, noul pod peste Bosfor, drumuri de legătură și autostrăzi și proiectul canalului din Istanbul. Aceste politici nu pot rezolva problema secetei în Turcia”, a declarat Dr. Ümit Şahin. Acesta predă politici de mediu și schimbări climatice la Universitatea Sabancı din Istanbul.

Sistemul de baraje Melen nu funcționează

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, a mărturisit că orașul se baza pe sistemul de baraje Melen. Acesta urma să asigure apa necesară consumului de către oameni până în anul 2070. După ce a căștigat alegerile în 2019, acesta și-a dat seama că procesul de construcție va dura mai mult.

„Apa nu trebuia să fie o problemă astăzi dacă barajul funcționa. Dar trebuie să ne gândim și la problemele climatice. Dacă nu plouă în Melen nu putem aduce apă de acolo”, a declarat İmamoğlu.

Autoritățile îi roagă pe oameni să consume cât mai puțină apă, să evite risipa. Acestea caută alte noi surse de a alimenta orașele cu apă, prima idee fiind săparea de peste 100 de puțuri noi.