Pensii 2021. Autorităţile au anunţat cine se poate pensiona la limita de vârstă. Mii de români vor putea beneficia de această schimbare în legislaţie. Află dacă te numeri şi tu printre norocoşi.
Schimbare în legislaţia Pensiilor 2021. Autorităţile au anunţat că mii de români se pot pensiona la limita de vârstă în acest an. Este vorba despre cei care se încadrează în categoria pensiilor de serviciu anticipate, aşa cum stabileşte Legea nr. 223/2015. Militarii şi poliţiştii născuți între iulie 1963 și martie 1964 care îndeplinesc următoarele condiţii vor putea astfel ieşi la pensie cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.
“Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă (…) este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenţa lege”, stabilește actul normativ, conform Avocatnet.ro.
În ceea ce priveşte pensia anticipată parţial, aceasta poate fi primită de către poliţiştii, militarii, dar și funcționarii din penitenciare care au o vechime efectivă de cel puțin 20 de ani. Din aceştia, zece trebuie să reprezinte vechime în serviciu. Un alt lucru important de precizat este faptul că reducerea vârstei de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani, ceea ce înseamnă că poliţiştii şi militarii nu au cum să iasă la pensie înainte să împlinească 45 de ani.
Conform Legii nr. 5/2021, personalul profesionist operativ de intervenţie (medici, asistenți medicali, ambulanțieri sau salvatori montani) va putea ieşi la minimum 57 de ani la pensie dacă va îndeplini anumite condiţii. Printre acestea se numără obligativitatea de a avea un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani, dintre care 20 ca personal profesionist operativ.
Un alt beneficiu pentru cei care lucrează în acest domeniu este fapul că vor avea un concediu de odihnă suplimentar de zece zile lucrătoare pe an, plătit, desigur, de către angajator. De asemenea, contractul de muncă al acestora nu poate înceta prin demisie în cazul instituirii a stărilor de urgenţă, asediu sau alertă. În această categorie mai intra războiul, situaţiile de accidente colective, calamităţi sau dezastre.
În cazul în care starea de sănătate îi permite exercitarea atribuţiilor şi se doreşte acest lucru, personalul profesionist operativ poate lucra, la cerere, și după împlinirea celor 57 de ani.
Legea a fost deja promulgată de Klaus Iohannis, preşedintele României, săptămâna trecută.