Astăzi se va emite un nou CURS BNR pentru 12 ianuarie 2021, după ora 13:00. Efectele actualei crize economice obligă banca centrală să transforme, sau nu, cursurile de schimb în politici economice? Rămâne de văzut care vor fi pașii BNR în următoarea perioadă.
Când se va încheia pandemia Covid-19, România, ca multe alte țări din UE, ar trebui să se concentreze pe controlul adecvat al echilibrelor sale macroeconomice pentru a relansa creșterea economică, spun analiștii financiari.
Pe 15 decembrie, România a marcat 48 de ani de membru al Fondului Monetar Internațional (FMI) și al Grupului Băncii Mondiale. A fost a doua țară socialistă care a devenit membru al unor instituții atât de prestigioase.
Actuala criză de pandemie a lovit puternic aproape toate țările de pe glob, inclusiv fostele țări socialiste aflate în tranziție sau cele care sunt tratate în prezent ca piețe emergente. Cu toate acestea, 2020 a fost un an al alegerilor locale, prezidențiale și parlamentare în România, în plus, o mulțime de mișcări de protest au polarizat scena politică în multe locuri.
Specialiștii mai spun că sprijinul fundamental al leului în urma dezvoltărilor economice puternice a lipsit și este exacerbat, printre altele, de pandemia din 2020, și, în consecință, datoria externă a continuat să se acumuleze până la 119 miliarde de euro începând cu octombrie 2020.
Dacă nu este strict monitorizată, datoria externă, mai mult de aproximativ 57% din PIB, ar putea distruge cu ușurință ultimii cinci ani de realizări în acest sens.
România a fost și continuă să fie afectată semnificativ de COVID-19. Din februarie, România a înregistrat un exces de 300.000 de cazuri pozitive. În plus, impactul economic al procedurilor de blocare a fost extrem.
De la începutul pandemiei, România a asistat la o inversare dublă a creșterii sale obișnuite anuale a PIB-ului. În 2019, creșterea PIB-ului României a fost de 4,2%, în scădere față de 4,5% în 2018. În 2020, creșterea PIB-ului a fost de -4,8%.
CURS BNR pentru 12 ianuarie 2021, este cel publicat la cursul zilei de astăzi
1 euro = 4,8715 Lei (+0.0006 Lei)
Un euro are cursul prezentat la valoarea de 4,8715 Lei, alături de o variație pozitivă de + 0.0006 Lei.
1 dolar = 4,0088 Lei ( +0.0044 Lei)
Un dolar are cursul prezentat la valoarea de 4,0088 Lei, alături de variația pozitivă de +0.0044 Lei.
1 liră = 5,4451 Lei ( +0.039 Lei)
O liră sterlină are cursul prezentat la valoarea de 5,4451 Lei, alături de variația pozitivă de +0.039 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:
Pe măsură ce și când criza pandemiei se va încheia, România, la fel ca multe alte țări ale UE, ar trebui să se concentreze pe controlul adecvat al echilibrelor sale macroeconomice și alte măsuri.
Vorbim aici de absorbția fondurilor UE alocate, implementarea proiectelor de infrastructură, stimularea economiilor, prin dobândă adecvată ratele, ca sursă internă de capital și altele asemenea, pentru a relansa creșterea economică.
Aceasta ar trebui să fie o prioritate imediată pentru noul guvern în curs de formare în urma alegerilor parlamentare de la începutul acestei luni.