11 ian. 2021 | 17:39

Obosești imediat ce urci scările? Ce boală poți avea, de fapt, conform specialiștilor

Știri generale
Obosești imediat ce urci scările? Ce boală poți avea, de fapt, conform specialiștilor
Ce boală ai putea avea dacă obosești imediat ce urci scările

Urcatul scărilor ar putea fi un indicator al sănătății inimii tale. Oboseala în timpul acestei acțiuni poate reprezenta trimiterea urgentă la medic. Explicațiile cercetătorilor.

Oboseala, barometrul sănătății. Boala cu care te-ai putea confrunta dacă urci scările cu dificultate

O echipă de cercetători din Spania a ajuns la concluzia că posibilitatea de a urca 60 de scări în mai puțin de un minut poate deveni un indiciu al sănătății cardiace bune. „Testul scărilor este o modalitate uşoară de a-ţi verifica starea inimii. Dacă îţi ia mai mult de un minut şi jumătate să urci patru scări, starea ta de sănătate nu funcţionează la capacitatea optimă şi este necesar să consulţi medicul”, a precizat dr. Jesus Peteiro, specialist în cardiologie la Spitalul Universitar din oraşul A Coruña şi autorul studiului descris.

  • Cercetarea a fost prezentată în cadrul unei întâlniri a Societății Europene de Cardiologie.
  • Aceasta nu a fost încă publicată într-o revistă științifică.

Detalii 

Cei 165 de participanți la studiu au mers sau au fugit pe o bandă de alergat până la epuizare, folosindu-se MET sau echivalentul metabolic –  o unitate care estimează cantitatea de energie folosită de organism în timpul activității fizice comparativ cu metabolismul de odihnă.

După perioada de repaus, grupul de studiu a urcat 60 de trepte într-un ritm alert, fără să alerge, apoi i s-a măsurat din nou MET. Cei care au urcat scările în mai puțin de 40 până la 45 de secunde au obținut mai mult de 9 până la 10 MET. Studiile anterioare au arătat că obținerea acestui scor în timpul unui test de efort fizic este asociată cu o rată scăzută a mortalității.

Celor cărora le-a luat 1,5 minute sau mai mult pentru a urca au obținut mai puțin de 8 MET, ceea ce se traduce printr-o rată de deces anticipată de 2% până la 4% pe an sau de 30% în 10 ani.

„În timpul unui test fizic stresant, uneori observăm dovezi ale problemelor cardiace (cum ar fi modificări ale EKG), chiar dacă un pacient nu are simptome. Alteori identificăm alte probleme, cum ar fi modificări ale tensiunii arteriale sau pe cele ale ritmului cardiac, care nu pot fi observate doar prin testul scărilor”, explică dr. Nicole Harkin, fondatoarea Whole Heart Cardiology.

Oboseala cronică nu dispare după ce ne odihnim 

„Oboseala cronică este starea de oboseală inexplicabilă, care nu dispare după ce ne odihnimă, după ce am eliminat suprasolicitările și stresul, ci dincontră se accentuează și, în general, durează mai mult de șase luni. Încet, această își pune amprenta asupra vieții noastre sociale, profesionale, pentru că la început avem tulburări de memorie, scade viteza de reacție, nu mai facem față sarcinilor de la serviciu, putem deveni mai nervoși și agitați”, a explicat Dr. Ruxandra Constantina într-un interviu pentru ”Ziarul de Sănătate”:

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Vladimir Lipaev, ambasadorul Rusiei la București, găsit inconștient
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro