Ianuarie este luna dedicată celei mai populare promisiuni de după sărbători: adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv slăbirea. Majoritatea oamenilor sunt de părere că a mânca sănătos înseamnă să consumi alimente cu un conținut caloric scăzut. Adevărat și nu prea, căci nu numai cantitatea contează, ci și calitatea produselor, cât și modul în care au fost preparate. Ai mai jos o scurtă listă cu alimente nocive.
Sigiliul pungilor de popcorn conține acid perflurooctanoic (PFOA), o substanță care produce diferite forme de cancer sau infertilitate. De exemplu, persoanele care lucrează în fabrici de ambalat popocorn au dezvoltat o formă rară de cancer pulmonar din cauza fumului inhalat. Mai mult, popcornul preparat la cuptorul cu microunde are un conținut ridicat de grăsimi rele și sodiu. În schimb, cel făcut în tigaie, pe aragaz, după metoda tradițională, este o variantă sănătoasă.
Conform unor studii, consumul de băuturi carbogazoase este direct responsabil de apariția bolilor cardiovasculare, cancerului, depresiei și obezității. Trebuie menționat că sucurile dietetice nu fac excepție de la această regulă.
Majoritatea produselor de acest gen conțin mult sodiu și o cantitate mare de grăsimi. Ele sunt pline de acrilamidă, o substanță responsabilă de producerea mai multor forme de cancer și infertilitate; substanță care se întâlnește și în cartofii prăjiți.
Chiar dacă este considerată de mulți ca fiind o alternativă sănătoasă la unt, margarina este o sursă generoasă de grăsimi trans, responsabile de creșterea colesterolului. O poți înlocui cu ulei de măsline, ulei de migdale, de cocos sau avocado.
„Vorbim despre echilibru și dezechilibru. Primul pas pe care oamenii îl fac după o perioadă de sărbători este mersul la sală. Nu este o greșeală mai mare, pentru că 80% contează cât mănânt, 20% cum mă mișc. Primul lucru și cel mai important este corectarea alimentației. Însă, noi nici nu ar fi trebuit să avem această discuție. Sărbătorile fac parte din viața noastră, ca și orice alt eveniment. Noi trebuie să mâncăm în echilibru, bucurându-ne și de bucatele tradiționale.
În această perioadă de timp, majoritatea oamenilor mănâncă dezechilibrat, cantități mari, lucruri nepotrivite. Scăzând digestibilitatea alimentelor pe care le consumă iau în greutate grăsime”, a explicat un nutriționist.