Potrivit Bloomberg, în luna decembrie, prețurile alimentelor la nivel global au ajuns la maximul ultimilor șase ani și ar putea să crească în continuare anul acesta, fapt care pune presiune pe bugetele gospodăriilor, contribuind și la fenomenul foametei globale.
Astfel că indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut în luna decembrie pentru a șaptea lună consecutiv toate categoriile importante. Excepție face zahărul.
FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) publică lunar propriul Food Price Index, ce măsoară modificările de prețuri care se înregistrează la un coș de alimente care este format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna decembrie, indicele a crescut până la 107,5 puncte, de la o valoare de 105,2 puncte în luna noiembrie. Pe ansamblul lui 2020, indicele prețurilor la produsele alimentare s-au situat la 97,9 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani, dar și un avans de 3,1% față de 2019. Cu toate acestea, este cu 25% sub nivelul istoric record din anul 2011. Pe ansamblul anului trecut, prețurile uleiurilor vegetale s-au majorat cu 19,1%, în timp ce prețurile la cereale au înregistrat o creștere mai modestă, de 1,1% în decembrie, în comparație cu luna noiembrie, iar în anul 2020, prețurile la cereale au urcat cu 6,6 față de 2019.
Pe fondul temerilor privind perspectivele recoltelor din America de Nord și de Sud, dar și din Rusia, și prețurile de export pentru grâu, porumb, sorg și orez au crescut în decembrie, a anunțat FAO. De asemenea, prețurile la lactate au crescut cu 3,2% în decembrie, în comparație cu luna precedentă, însă pe ansamblul anului trecut, prețurile la lactate au scăzut cu aproximativ 1% față de 2019, pe fondul suspendării exporturilor germane de carne de porc către piețele asiatice, din cauza focarelor de pestă porcină. Prețul zahărului a scăzut cu 0,6 în decembrie, în comparație cu luna precedentă, însă pe ansamblul anului trecut, prețul zahărului a crescut cu aproape 1,1% față de anul 2019, pe fondul majorării importurilor de către China.
„Privind în perspectivă, semnatul grâului de iarnă pentru 2021 se derulează în emisfera nordică, iar în mai multe ţări mari producătoare însămânţările sunt aşteptate să urce ca urmare a unor preţuri mai bune… În Uniunea Europeană, după o reducere a suprafeţelor cultivate în 2019, însămânţările de grâu sunt aşteptate să înregistreze o revenire substanţială”, susţine FAO – Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
În atari condiţii, FAO se aşteaptă ca stocurile mondiale de cereale la finele sezonului 2021 să ajungă la 866,4 milioane de tone, în scădere cu 9,6 milioane de tone faţă de precedenta estimare, care a fost publicată luna trecută.