Pesta porcină africană a fost confirmată într-o exploatație comercială cu aproximativ 30.000 de porci din Golești, a informat DSVSA Vrancea.
Pesta porcină africană a fost confirmată într-o exploatație comercială cu circa 30.000 de porci din localitatea Golești, a transmis Direcția Sanitară Veterinată și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea.
„În data de 2.01.2021, a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane într-o exploataţie comercială situată în localitatea Goleşti, judeţul Vrancea, având un efectiv de aproximativ 30.000 porci, din care opt capete au murit. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă”, a menționat duminică DSVSA Vrancea într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, exploatația comercială a fost plasată sub supraveghere oficială. De asemenea, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, dar și dezinfecția exploatației.
Mai mult, pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea va dispune eliminarea animalelor din exploatație prin evaluarea, eutanasierea, îngroparea sau incinerarea și dezinfecția și respectarea măsurilor în vigoare privind răspândirea cu noul coronavirus. Trebuie menționat că proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri potrivit prevederilor legii.
Pesta porcină africană a fost depistată pentru prima dată la noi în țară în Tulcea, unde evoluția bolii a fost una accelerată. Această maladie s-a extins rapid în 2018, iar animalele deja bolnave au ajuns și în alte orașe. Alerta s-a dat, însă, în toată țara.
Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă contagioasă și severă a porcilor domestici și mistreților. Maladia este cauzată de un virus ADN dublu catenar care se propagă rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.
În țările membre UE, în perioada 01.01.2018- 23.09.2018, au fost confirmate 1213 de focare de pestă porcină africană la porcii domestici (din care 1 în Bulgaria, 10 în Italia, 10 în Letonia, 49 în Lituania, 109 în Polonia, 949 în România și 85 în Ucraina) și 4113 de focare la mistreți.
În aceeași perioadă, în România, pesta porcină evolua în 17 județe, în 276 de localități, cu un număr de 1.062 de focare. Au fost înregistrate și 142 de cazuri la mistreți. În total, au fost eliminați 356.144 de porci afectați de boală.