03 ian. 2021 | 11:24

Coliva, rețeta tradițională 100% cum se prepară la Patriarhie. Ingrediente și sfaturi

Știri generale
Coliva, rețeta tradițională 100% cum se prepară la Patriarhie. Ingrediente și sfaturi
Coliva, rețeta tradițională 100%, cum se prepară la Patriarhie. Ingrediente și sfaturi

Coliva, rețeta tradițională 100% cum se prepară la Patriarhie. Coliva tradițională din grâu este făcută cu multă nucă și este decorată pentru parastas sau pentru biserică. De asemenea, poate fi și un desert foarte gustos fără nici un strop de grăsime. Desigur, coliva nu este abordată neapărat ca și un desert ce se mănâncă regulat, ci este mai mult un dulce ritualic.

Există oameni ce refuză să mănânce colivă deoarece este asociată cu decesul unei persoane. Ei bine, ea se pregătește atât în amintirea celor dispăruți de lângă noi, cât și ca ofrandă pentru un sfânt. De obicei, în ziua dedicată acestuia în calendarul ortodox. Se mai pregătește și cu ocazia onomasticii cuiva.

Rețeta tradițională pentru colivă

Există mai multe rețete de colivă dar pentru cea tradițională vei avea nevoie de următoarele:

  • 300 g de arpacaș din grâu
  • jumătate de linguriță de sare
  • un litru de apă rece
  • 200 g de zahăr (poți înlocui cu alt îndulcitor după gust)
  • trei linguri de extract de vanilie
  • 100 g de nucă tăiată la cuțit
  • 150 g de nucă măcinată
  • opțional, 50 g de stafide înmuiate în 60 ml de rom
  • coajă de lămâie
  • pentru decor vei aveai nevoie de: 130 g de nucă măcinată fin, cacao, bomboane mărunte, miez de nucă

Mod de preparare – fierberea grâului

Conform tradiției pentru o coliva după rețeta tradițională, grâul trebuie spălat în nouă ape reci. Dacă din orice motive nu respecți tradiția, îl poți spăla până ce apa rămâne limpede. Arpacașul de grâu este doar grâu decorticat. El fierbe mai repede ca grâul, care trebuie ținut la înmuiat în apă rece peste noapte. După ce este spălat bine, arpacașul este pus într-o cratiță ce are fundul mai gros. Este acoperit cu un litru de apă și pus la fiert la foc mediu.

După ce am observat că fierbe, se adaugă sare și se îndepărtează de două ori spuma ce s-a format la suprafață. Reducem focul la minim și acoperit cratița cu un capac. Din când în când, este indicat să mai amestecați, să nu prindă pe fund. Lăsăm arpacașul la fiert până când tot lichidul este absorbit. Acest lucru ar trebui să dureze cam 45 de minute.

Mod de preparare – prepararea compoziției

Se adaugă zahărul ce se topește rapid. Odată adăugat zahărul, compoziția devine mai fluidă. Se fierbe arpacașul alături de zahăr timp de 3 minute. În tot acest timp, compoziția se amestecă tot timpul. După cele 3 minute, se oprește focul, se pune capacul și se lasă arpacașul la răcit. Se lasă peste noapte la un loc răcoros pentru răcire.

Mode de preparare – adăugarea aromelor

Arpacașul fiert se pune într-un castron mare. Apoi, lămâia se spală bine și se rade direct în castron. Se adaugă nuca măcinată și nuca tăiată la cuțit. La sfârșit, se adaugă stafidele înmuiate cu tot cu rom și vanilia. Se amestecă foarte bine până când compoziția este foarte consistentă. Compoziția de colivă este gata. Din toate cantitățile de mai sus, veți obține aproximativ 2 kilograme de colivă.

Modelare și decor colivă, rețetă tradițională

Puteți modela coliva în ce formă doriți. De cele mai multe ori, se modelează în formă rotundă de tort. Pentru a face crucea, o puteți desena pe hârtie, apoi puteți decupa un șablon. Apoi, așezați șablonul deasupra colivei, aveți grijă să fie fix la mijloc. Se presară puțină cacao prin sită, apoi ridicați cu grijă șablonul.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Capital.ro
Blocurile de pe strada surpată din Slănic Prahova sunt evacuate chiar acum | Raed Arafat, decizie de ultimă oră
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se dau BANII de PENSII! Cea mai bună veste înainte de PAȘTE
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro