Suntem în perioada în care, în urmă cu 30 de ani, avea să înceapă Revoluția din ’89. Începea sfârșitul unei ere de mai bine de 50 de ani de opresiune, întuneric și a unei dictaturi generalizate. Sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu, România a trăit una din cele mai negre perioade ale istoriei sal contemporane. Dar, tot atunci, în acele zile reci și fierbinți ale Revoluției, și ulterior, s-a vehiculat ideea unie lovituri de stat. Mulți sunt cei care au crezut și simțit asta atunci, dar și astăzi la 30 de ani de la evenimentele sângeroase din Decembrie 1989.
Zilele de început ale evenimentelor de la Revoluția din ’89, la Timișoara, au început ca o demonstrație de solidaritate cu pastorul de origine maghiară László Tőkés, sau cel puțin așa s-a crezut. Ulterior, lucrurile au degenerat, iar primii români morți au fost pe treptele pieții din Timișoara.
Revoluția din ’89 și febra acelor momente s-a întins rapid și în celelalte orașe din România înfrigurată. În 21 Decembrie 1989, la București, avea să explodeze mămăliga, așa cum s-a scris în presa occidentală a acelor vremuri.
Pentru românul de rând totul părea real, o revoluție pornită spontan, la Timișoara, apoi în toată țara. Numai că, la aproape 30 de ani de la evenimentele sângeroase, lucrurile pe care nu ni le doream a fi adevărate, încep să iasă la iveală.
Cu greu a fost demarat procesul Dosarele Revoluției. Și tot cu greu au reușit să iasă în spațiul public multe informații. Multe dintre aceste informații, posibil, s-au dorit a fi păstrate sub cheie, dar realitatea acestor dovezi este cutermurătoare.
În imensul dosar construit de procurori apar dovezi ale unor evenimente premergătoare celor din decembrie, care vorbesc de fapt despre o diversiune miltară, gândită în cel mai mic detaliu. Conform probatoriului, diversiunea în cauză ar fi avut loc exact la data la care Ceaușescu fugea de pe Palatul CC-ului, pe 22 decembrie 1989.
”Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformărilor constante, având consecinţe deosebit de grave. Au fost lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii şi mijloacelor militare de comunicaţii. Astfel s-a instaurat la nivel naţional binecunoscuta psihoză teroristă.
Se conturează modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste. Ordine cu consecinţe deosebit de grave. În legătură cu aceeaşi diversiune au fost obţinute date care demonstrează că în anul 1987 forţele armate ale României au importat două tipuri de imitatoare de foc militare.(..) Totodată, urmare a probatoriului administrat, există o mai bună înţelegere a diversiunii radio-electronice,“ se arată în comunicatul Ministerului Public.
La Timișoara se striga pentru prima dată ”Jos Ceaușesscu!”, ”Jos Dictatorul”, în zilele de 16 și 17 decembrie. În București, conform unor date și mărturii ale unor cercetători, Ion Iliescu, alături de grupul său, pregătea lovitura de stat, și astfel, se presupune, începea Revoluția din ’89.
În afară de asta, conform relatărilor lui Florin Jipa, au existat la nivelul armatei persoane bine pregătite care au creat diversiunile de la Televiziune, și nu numai. Plus că, mai spun istoricii, dacă pe 21 decembrie, numărul decedaților nu era unul foarte mare, după data de 22 numărul persoanelor decedate a explodat.
Este firească întrebarea de ce și cum a fost posibil acest lucru. Răspunsul vine tot de la Florin Jipa și alți istorici, care afirmă că grupul ar fi fost în spatele diversiunilor.
„Teoria revoluției a fost cea oficială. A puterii instaurate de Ion Iliescu în după amiaza și seara zilei de 22 decembrie. În felul acesta era legitimată întreaga construcție a Frontului Salvării Naționale și a ceea ce a urmat după în traseul acestei formațiuni politice.
Adversarii trebuiau să anuleze acest avantaj net. De unde insistența pentru a demonta teoria oficială și a acredita ideea loviturii de stat. Zgomotul a acoperit încercările de a discuta numai pe baza documentelor și a înțelegerii evenimentelor din România în contextul marilor schimbări istorice ale anului 1989 la nivel mondial.”, spune istoricul Marius Oprea.