15 dec. 2020 | 16:42

Calendar ortodox februarie 2021. Cele mai importante sărbători creștine din această lună

Știri generale
Calendar ortodox februarie 2021. Cele mai importante sărbători creștine din această lună
Ce saarbatori sunt in calendarul crestin ortodox din februarie 2021

Dacă în calendarul ortodox din luna ianuarie a anului 2021 avem cinci sărbători de cruce roșie, în calendarul creștin ortodox din februarie 2021 este menționată o singură sărbătoare de cruce roșie. Iată care este aceasta.

Calendar ortodox februarie 2021

Calendarul creștin ortodox din luna februarie 2021 are doar o singură sărbătoare, iar aceasta este Întâmpinarea Domnului. Trebuie știut că diferența dintre sărbătorile cu cruce roșie și sărbătorile cu cruce neagră, din punct de vedere liturgic, este oferită de bogăția și solemnitatea slujbelor. Într-o zi de sărbătoare de cruce roșie, li se recomandă credincioșilor să nu lucreze decât ceea ce este absolut necesar, întrucât păcatul apare atunci când se săvârște o lucrare ce nu este absolut necesară în zi de sărbătoare.

Sărbători în luna februarie 2021

Cum spuneam mai sus, în luna februarie 2021, în calendarul creștin ortodox, există numai o sărbătoare de crce roșie, și anume, Întâmpinarea Domnului. Totuși, în aceeași lună mai avem și două sărbători de cruce neagră, iar acestea sunt Sfântul haralambie și Întaia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul.

Întâmpinarea Domnului – sărbătoare de cruce roșie

Această sărbătoare de cruce roșie este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Iisus Hristos, pe data de 2 februarie. Sărbătoarea pică într-o zi de marți. Mântuitorul a fost dus la templu de către Fecioara Maria și Iosif pentru împlinirea Legii ce prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în cea de-a 40-a zi de naștere. În acest moment se făcea, de asemenea, și curățirea mamei. În templu, aceștia au fost întâmpinați de Simeon și de Ana. Conform tradiției, Simeon a făcut parte dintre traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în limba greacă. Iar în momentul în care a ajuns la textul ”Iată Fecioara va lua în pântece și va naște un fiu”, a înlocuit termenul ”fecioara” cu ”femeie”. Iar pentru necredința sa, Dumnezeu  i-a făgăduit că nu va muri până ce nu îl va vedea Mesia născut din Fecioară.

Sfântul Haralambie – sărbătoare de cruce neagră

Sfântul Haralambie a fost un episcop din Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi. El a trăit în vremea împăratului Septimiu Sever (193-211). Când Sfântul Haralambie a împlinit 113 ani a fost supus la diverse chinuri pentru că nu s-a îndepărtat de credința în Hristos. Conform tradiției, în timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului și au rămas așa până când mucenicul a făcut rugăciune. Astfel în fața acestei minuni, cei ce îl torturau s-au convertit la creștinism.

Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul – sărbătoare de cruce neagră

Această sărbătoare este celebrată pe data de 24 februarie și pică într-o zi de miercuri. Din Biblie se cunoaște că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Conform tradiției, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, a luat capului Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Elonului, într-un vas de lut. Aceasta e socotită prima aflare a sfântului cap. Sfântul cap a fost aici prezent până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când, prin doi monahi, capul a ajuns la Emsa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a pus în biserica din această cetate, fiind, de altfel, socotită cea de-a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Diferența dintre sărbătorile de cruce roșie și de cruce neagră

Diferența este că în sărbătorile de cruce roșie nu se lucrează, dacă nu există obligația de a merge la lucru, și se merge la biserică penrru rugăciune. La sărbătorile de cruce neagră se cinstesc cele ale sărbătorii, prin rugăciune, dar se poate lucra în mod obișnuit.

În total, acestea sunt cele trei sărbători din calendarul crești ortodox al lunii februarie 2021. De asemenea. în galeria foto a articolului găsiți acest calendar care vă va ghida în respectarea sărbătorilor din a doua lună a anului ce vine, putând salva imaginile.

Parteneri
Ti se rupe sufletul! 😭Igor Cuciuc, rapus de durere la cateva zile de la inmormantarea fiicei sale
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Averea ascunsă a lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu a primit o veste neașteptată
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro