Se știe că usturoiul stimulează buna funcționare a sistemului imunitar și apără organismul de infecții. De altfel, francezii și spaniolii îl combină cu ulei de măsline și cu gălbenuș de ou, grecii îl adaugă în iaurt cu castraveți, iar românii îl pisează și îl amestecă cu ulei și apă, transformându-l în mujdei. Iată cum se face cel mai bun mujdei de usturoi.
Ca să beneficiezi de proprietățile minunate ale usturoiului, trebuie să alegi variantele ecologice și usturoiul românesc. Ca să vezi dacă nu cumva usturoiul este iradiat, vezi dacă încolțește. Dacă o face, înseamnă că embrionul este viu.
De menționat aici este că variantele de ulei cele mai sănătoase sunt uleiul extravirgin de măsline sau uleiurile presate la rece. Aici, uleiul de cânepă sau de nucă reprezintă câteva opțiuni. A se folosi ulei cu măsură însă.
Sarea trebuie și ea folosită cu chibzuință. Ea terbuie adăugată în cantități mici, cât cuprinzi în degete. Aici, sare de mare netratată și sarea de mină, nerafinată, sunt opțiunile cele mai optime.
Usturoiul este un aliment puternic în lupta cu infectiile, cu virusurile si bacteriile și un fortifiant natural important al sistemului imunitar.
Usturoiul poate să scadă tensiunea arterială, daca este consumat cu regularitate, pe perioade de cel putin 2 luni. Substanțele active din usturoi pot să dilate arterele, să favorizeze circulația sângelui și să împiedice formarea de cheaguri. Usturoiul mai poate să regleze nivelul de glucoză din sânge și să ajute organismul se proceseze mai bine colesterolul, scăzand astfel nivelul colesterolului „rău” (LDL).
De asemenea, usturoiul este una dintre cele mai bune surse naturale de germaniu și seleniu, fiind extrem de bogat și în antioxidanți si în substanțe antibacteriene. Usturoiul poate să combată chiar și infectii mai agresive, precum sunt cele cu streptococi, în caz de scarlatină sau difterie.
Un astfel de efect îl are usturoiul și pentru celulele canceroase, pe care le distruge din faza incipientă. El întărește bariera naturală de protectie a organismului. Astfel, substantele active din usturoi încurajează celulele sănătoase din corp ca să identifice „intrușii” și să îi distrugă.
Mai mult decât atât, usturoiul trebuie consumat în special de către femeile care se apropie de perioada premenstruală, deoarace acesta poate să calmeze simptomele neplăcute ale schimbarilor hormonale: bufeuri, crampe, anxietate, nervozitate, schimbări de dispoziție, flux menstrual neregulat. Iată multe motive să consumi și tu usturoi în mod regulat!