De data aceasta îți prezentăm o legumă extraordinară pentru sănătate, denumită și antibioticul naturii. Rădăcina acestei legume are numeroase beneficii, find adesea comparată cu ghimbirul.
Dar superputerea acestei plante este ascunsă chiar în rădăcina miraculoasă, ca un morcov alb. Hreanul, căci despre el este vorba, este folosit de secole pentru proprietățile sale tămăduitoare. Mai ales rădăcina lui, foarte eficientă, este un adevărat condiment aromat, cu un gust foarte puternic.
De altfel, studiile științifice atestă calitățile hreanului. Rădăcina sa este indicată deci pentru vindecarea infecțiilor sinusurilor, ca să atenueze congestia nazală și chiar să prevină infecțiile tractului urinar. Dar atenție însă, căci nu toată lumea poate să consume hrean. Prin urmare, hreanul nu este indicat copiilor, deoarece pielea și aparatul lor digestiv sunt mult prea sensibile pentru efectul iritant al legumei. De aceea, hreanul nu este indicat nici celor care suferă de ulcer gastric, gastridă hiperacidă, afecțiuni tiroidiene, colon iritabil sau afecțiuni ale pielii.
Din pură precauție, este mai indicat să nu folosești sucul pur, netratat sau extractul pur de hrean, întrucât efectele sale caustice pot să irite tractul digestiv. În plus, rădăcina are un regim asemănător ghimbirului, deci, a nu se folosi în cantități mari. Altminteri, hreanul ras poate să accelereze imunitatea, având o mulțime de vitamine și minerale.
De asemenea, hreanul mai contribuie și la menținerea unei sănătăți ale circulației sângelui, având proprietăți similare anibioticului atunci când este dizolvat în stomac. În plus, hreanul poate să amelioreze simptomele infecțiilor de tract urinar, însă este foarte bună și în bronșite.
Hreanul conține vitaminele C, A, B1, B2, săruri și minerale, precum fier, postasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurați, acid carbonic, glutamine, aspargină și uleiuri volatile.
De precizat este și faptul că hreanul este un antioxidant și revitalizant, ajuntând la tratarea stresului, dar și la sistemul nervos, îmbunătățind memoria.
Hreanul se mai folosește cu brio și în ameliorarea problemelor respiratorii, tuse, bronșită și astm, datorită efectului expectorant. Hreanul are și efecte antibiotice, iar pentru a trata problemele respiratorii, poate să fie administrat împreună cu miere. Așadar, se amestecă 10 lunguri de hrean ras fin cu 30 de linguri de miere. Apoi, se lasă la macerat 3-4 zile, după care se poate administra. Se administrează câte 1-2 lingurițe, de 4 ori pe zi.
Hreanul poate să îți întărească și sistemul imunitar, așadar apelează la acest mix și te vei simți mult mai bine. Hreanul mai poate să fie consumat și încorporat în salate. Dar hreanul ras poate fi adăugat și la ciorbe, fripturi, lângă cartofi, lângă iaurt sau smântână, ba chiar mujdei.