Vineri, președintele patronatului IMM-urilor, Florin Jianu, a declarat că, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România va propune luni, în cadrul Consiliului Național Tripartit, mărirea salariului minim brut pe economie pentru 2021 de la 2.230 de la la 2.300 de lei.
Într-o conferință de presă Florin Jianu susține că a ales să facă conferința de presă astăzi deoarece luni dimineață se va discuta în Consiliul Național Tripartit despre salariul minim pe economie. Totodată, acesta spune că luni se va propune creșterea salariului minim brut la 2.300 de lei.
”Am ales să facem astăzi conferința de presă pentru că luni dimineață, la ora 8:00 (…) avem Consiliul Național Tripartit și vom discuta despre salariul minim pe economie. (…) Propunerea pe care noi am realizat-o – Consiliul Național, prin Convenția Națională din 20 noiembrie – e aceea ca în anul 2021 să creștem salariul minim brut pe economie cu rata inflației, adică 2,2%, și cu un procent din ceea ce înseamnă productivitatea muncii, pentru că s-au înregistrat rate de creștere a productivității muncii, astfel ducând salariul minim brut de la 2.230 de lei la 2.300 de lei.
Am văzut că celelalte confederații patronale, mandatul pe care l-au prezentat a fost acela de înghețare a salariului minim brut pe economie și de prorogare a discuției după 6 luni de zile. Mandatul nostru este cel pe care vi l-am prezentat, e normal să acoperim scăderea puterii de cumpărare, adică această rată a inflației”, a afirmat Florin Jianu, într-o conferință de presă, transmite Agerpres.
Liderul patronatului IMM-urilor a precizat că cele trei scenarii cu privire la creșterea salariului minim propuse de Ministerul Muncii și Protecției Sociale se bazează pe indicatori incerți.
„Toate cele 3 scenarii prezentate de Ministerul Muncii au o serie de indicatori care sunt prognozați, iar acești indicatori sunt incerți, pentru că în felul în care erau aceștia prognozați ar fi trebuit chiar și în anul 2020 să scădem salariul minim pe economie, pentru că acolo se spunea care este diferența dintre creșterea economică prognozată și creșterea economică realizată, iar acum avem o profundă descreștere economică, de -4%, faţă de ceea ce prognozasem la începutul anului, de +4.
Deci, această descreștere economică ar fi trebuit ca și în anul 2020 să ducă la o scădere a salariului minim pe economie, asta strict pe criteriile folosite de Ministerul Muncii. Sigur că în realitate nu trebuia să facem așa ceva și nu se va realiza niciodată. Vă spun acest lucru pentru că acești indicatori sunt incerți, noi nu trebuie să-i punem într-o formulă de creștere sau descreștere a salariului minim brut”, a susținut el.