09 dec. 2020 | 17:41

Greșeala pe care toți românii o fac când iau aspirină. Cui îi este interzisă, de fapt

Știri generale
Greșeala pe care toți românii o fac când iau aspirină. Cui îi este interzisă, de fapt
Cine nu trebuie sa ia aspirina

Aspirina este recomandată în formele ușoare de coronavirus, alături de paracetamol, pentru că este un antiinflamator non-steroidian. Aceasta este și cel mai la îndemână tratament al celor care se confruntă cu dureri musculare sau de cap. Însă anumite persoane sunt nevoite să ocolească aspirina sau să ceară sfatul medicului înainte de a lua o aspirină, întrucât le poate face mai mult rău decât bine.

Greșeala pe care toți românii o fac când iau aspirină

Conform unui studiu realizat de Școala de Medicină a Universității din Maryland, aspirina a redus cy 47% riscul de deces la pacienții care au coronavirus și care au participat la studiu. O parte dintre ei au luat câte o aspirină pe zi, alții nu. Asta se explică prin faptul că aspirina are avantajul de a nu permite formarea cheagurilor de sânge și apariția inflmațiilor în corp. Prin urmare, aspirina combate principalele manifestări ale coronavirusului: inflamarea și coagularea sângelui, ce conduc la complicații cauzatoare de deces. Dacă este folosită cu regularitate, ea stimulează organismul în lupta cu virusurile, scade febra, întărește sistemul imunitar și reduce intensitatea durerilor de cap.

Este bună în durerile de cap, de dinți, musculare, lombare și reumatice. Aspirina scade riscul de a suferi un atac de cord sau o comoție. Are abilitatea de a subția sângele când se ia în doze scăzute. O aspirină luată la 2 zile reduce riscul de a face infarct cu 50% la bărbați și 25% la femei.

De asemenea, aspirina previne osteoporoza, boală de care suferă două din patru femei. Aspirina mai poate să combată și pierderea auzului, iar explicația constă în acțiunea antioxidantă a aspirinei. Aspirina mai poate și să preîntâmpine instalarea cataractei. Aceasta este o afecțiune ce se manifestă prin opacitatea cristalinului ochiului cauzată de o peliculă fină creată prin gruparea proteinelor cristalinului. Tratamentul cu aspirină trebuie urmat însă numai ca metodă de prevenție. Căci odată ce boala s-a instalat, cu o săptămână înainte de o eventuală operație, trebuie întrerupt acest tratament.

Aspirina ameliorează durerile provocate de febra musculară, fiind un medicament antiinflamator. Aspirina reduce inflamarea muşchilor şi alină durerile musculare. Iar dacă durerile au fost declanşate în urma unor exerciţii fizice extenuante, este indicată o perioadă de repaus al muşchilor.

Aspirina previne boala Alzheimer şi cancerul, iar cercetările realizate asupra efectelor aspirinei pentru persoanele în etate au condus la un rezultat interesant. Astfel că cei care au folosit aspirină au avut un risc cu 23% mai mic de a fi diagnosticaţi cu Alzheimer. Acest fapt se datorează acţiunii antiinflamatoare a aspirinei care stimulează circulaţia sanguină.

Cine nu trebuie să ia aspirină

Aspirina trebuie luată în timpul meselor, altfel afectează mucoasa gastrică. Cei care trebuie să evite aspirina sunt și bolnavii de ulcer, gastrită, rinichi sau ficat, astmaticii, persoanele diagnosticate cu artrită, diabet sau gută, cărora le-au fost prescrise medicamente anticoagulante. De asemenea, persoanele care au fost depistate cu boli renale nu trebuie să ia aspirină, întrucât creşte nivelul de acid uric, unul dintre principalii vinovaţi în formarea de calculi renali.

Nici copiilor şi adolescenţilor nu le este recomandată aspirina, deoarece poate duce la apariţia sindromului Reye, iar persoanele hipertensive trebuie să se consulte cu cardiologul. Gravidele aflate în ultimul trimestru de sarcină pot lua aspirină numai după ce au discutat în prealabil cu medicul ginecolog.

Parteneri
Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro