28 iun. 2019 | 12:34

Denumirile sub care se vând modelele Dacia în alte țări. Secretele pe care nu le știai despre mașina românească

Știri generale
Denumirile sub care se vând modelele Dacia în alte țări. Secretele pe care nu le știai despre mașina românească
Dacia este vândută sub alte denumiri în anumite țări

Dacia este cea mai populară mașină la noi, dar ea a început să aibă succes și în străinătate. Dacă în Europa lumea a mai auzit de această marcă, în afara spațiului european, pe unde se mai vinde mașina românească, se folosesc cu totul alte denumiri. Motivul este, oarecum, evident, dar o să-ți mai spun și câteva mici secrete despre marca românească.

Dacia, un simbol pentru România, dar cu puțin ajutor de la Renault

Denumirile sub care se vând modelele Dacia în alte țări. Secretele pe care nu le știai despre mașina românească

Dacia a devenit un fel de simbol național

Trebuie să fim onești și să recunoaștem că Dacia s-ar fi prăbușit brutal de pe scena economică dacă n-ar fi intrat sub „umbrela” Renault. Acest lucru a salvat compania, dar a însemnat și un oarecare control din partea francezilor sau, mai bine zis, o dependență a brandului de la Mioveni de marca franceză de renume istoric. Și n-ai ce să reproșezi, pentru că nici pe vremea lui Nicolae Ceaușescu Dacia n-ar fi fost nimic dacă nu s-ar fi deschis relații economice cu Renault.

Azi, mașina românească, dar cu multe piese franțuzești, este vândută în mai multe țări: Franța, Germania, Italia, Spania, Turcia, Algeria, Maroc, Mexic și Brazilia.

Dacă în majoritatea statelor europene, modelele Dacia sunt vândute sub brandul Renault, ca să pară mai cunoscută și să aibă trecere la cât mai mulți clienți (încearcă să convingi un neamț să cumpere o mașină a unei mărci de care n-a auzit niciodată), în țările din America de Sud a fost folosită altă denumire.

Denumirile pe care le are Dacia în alte țări

Cu toate că arată la fel ca un Logan din prima și a doua generație, în Mexic și în Brazilia n-ai să vezi pe față și pe spate logoul pe care-l întâlnești în România. Acolo, mașina se numește Nissan Aprio, pentru că marca japoneză este cunoscută pretutindeni. Această asociere a fost posibilă datorită alianței Renault – Nissan, evident. Era, totuși, o mașină destul de bună. Nissan Aprio era similar cu Dacia Logan din prima generație, iar în Mexic, era disponibilă doar versiunea 1.6 cu 16 valve, care la noi era un lux înainte de 2010

Denumirile sub care se vând modelele Dacia în alte țări. Secretele pe care nu le știai despre mașina românească

Nissan Aprio

Dar mai am pentru tine o curiozitate despre marca românească. Știai că Duster a existat încă de pe vremea lui Ceaușescu? S-a numit Dacia Duster GLX, care era, de fapt, un Aro 10 4 x 4. Mașina off-road a fost produsă doar în România, între 1980 și 2006 și era un SUV de dimensiuni medii, „fratele” mai mic al lui Aro 24.

Denumirile sub care se vând modelele Dacia în alte țări. Secretele pe care nu le știai despre mașina românească

Dacia Duster GLX/Aro 10

A fost fabricată exclusiv pentru export și a avut acea denumire în Marea Britanie. Din cauza asta spun unii că Range Rover s-a inspirat puțin cam mult de la mașina noastră Aro.

Câteva secrete despre brandul românesc

  • La Dacia Logan, parbrizul și luneta sunt unul și același lucru. Designul acestui model a fost conceput astfel încât să nu se mai cheltuie suplimentar pentru fabricarea a două geamuri diferite. Luneta diferă doar prin faptul că i se atașează sistemul de dezghețare și dezaburire. În rest, parbrizul și luneta sunt identice.
  • Același lucru a fost și pe vremea lui ‘nea Nicu, iar atunci, era cât se poate de evident.
  • Dacia 1300 Sport – Brașovia era o berlină mai scurtă cu 24 de centimetri decât modelul inițial, iar lateralele din spate au fost obținute prin sudarea ușilor.
  • Oglinzile de la Dacia 1310 din anii ’70 au fost „împrumutate” de la Olcit, care, la rândul său, le-a luat de la Peugeot 305.
Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Generalul american Ben Hodges crede că Rusia a declanșat deja Al Patrulea Război Mondial
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Pericolul bine ascuns din bucătărie. Aparatul plin de ciuperci și mucegai
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Se alimentează cardurile românilor cu 250 de lei. Ordin la Guvern: Alocăm bani pentru plăți esențiale
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CINE intră de fapt în TURUL II
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro