Un cimitir cu 19 morminte de incinerație ce datează din a doua jumătate a mileniului al II-lea î.Hr a fost descoperit recent de către arheologii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, pe platoul denumit ”Dealul Lupului”, în partea de sud-vest a muncipiului.
„Defuncţii erau arşi, iar o parte a resturilor cinerare au fost adunate şi depuse în vase diverse, cu rol de urnă funerară. Urnele acoperite cu un alt recipient în chip de capac erau îngropate în pământ, acompaniate adesea de alte vase mai mici, depuse direct în urnă sau lângă aceasta, în groapă. Nu au fost identificate urme ale însemnelor de mormânt, însă trebuie să precizăm că nu au existat nici morminte deranjate de alte înmormântări”, se comunică într-un material, pe site-ul muzeului din Zalău.
Conform sursei citate, o parte din mormintele a fost supusă unor analize antropologice, iar în trei cazuri a fost vorba de resturile unor femei care aveau la moarte între 18 şi 50 de ani, iar alte trei morminte au aparținut unor indivizi de sex masculin cu vârsta la deces între 30 şi 60 de ani.
„La alte patru morminte nu a putut fi determinat sexul defunctului, ci doar vârsta aproximativă la momentul decesului. În acest caz este vorba despre resturile unui copil între şase luni şi doi ani, un altul între cinci şi zece ani, respectiv alte două persoane cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani. În câteva morminte au fost identificate şi oase arse provenind de la animale, ceea ce presupune că pe rug ar fi fost depuse şi ofrande constând în animale/părţi de animale sacrificate. Au apărut şi piese mărunte din bronz, puternic deformate de foc”, se mai comunică în materialul menţionat.
De asemenea, pe platoul de la Dealul Lupului se află Castrul roman, teritoriul municipiului Zalău, județul Sălaj, Transilvania, în cartierul Valea Mâții.
Porolissum a fost un oraș roman din Dacia. Stabilit fiind ca tabără militară în anul 106 d.C., în timpul războaielor daco-romane ale lui Traian, acest oraș s-a dezvoltat repede prin intermediul comerțului cu băștinașii daci, și a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.C. De menționat este că situl este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate din România. Acesta se găsește pe Măgura Pomăt de pe teritoriul satului Jac, respectiv a comunei Creaca, județul Sălaj. Acolo, arheologii români au început săpăturile la începutul anilor 1970.