Studiu: alimentele care ajută bolnavii de COVID-19. Specialiștii de la Imperial College London au anunţat descoperirile preliminarii ale cercetării.
Un studiu lansat de Fundația Vodafone împreună cu cercetătorii de la Imperial College London a identificat câteva combinații ale medicamentelor existente și moleculelor din diferite alimente uzuale care ar putea ajuta oamenii diagnosticați cu noul coronavirus. Proiectul Corona-Al a fost lansat de Fundația Vodafone în luna aprilie, în cadrul aplicației mobile DreamLab în mai multe țări, printre care și România.
El urmărește indentificarea unor combinații ale medicamentelor existente și moleculelor din diverse alimente obișnuite care ar putea ajuta pacienții cu COVID-19. Specialiștii au descoperit că în ajutor le pot veni produsele normale de proveniență vegetală, cum ar fi fructele de pădure – în special coacăze negre, merișor și afine – mere, portocale, lămâi, varză, broccoli, ceapă, usturoi, pătrunjel și fasole.
„Atunci când aveți simptome de răceală, anume tuse, rinoree, când vă doare tot corpul, sau aveți o senzație de sete de aer, sunați medicul de familie. Nu toate simptomele respiratorii reprezintă o infecție COVID. Să nu uităm că suntem în sezonul rece când pot să apară și alte infecții. Însă, din momentul în care începeți să aveți simptome respiratorii, până la clarificarea diagnosticului, vă încurajez să folosiți telefonul ca să sunați medicul de familie și să rămâneți izolați la domiciliu.
Dacă ați fost testați și sunteți pozitivi, dar sunteți asimptomatic, continuați izolarea și să folosiți vitamina C, vitamina D3 sau Detrical, zinc. Dacă sunteți pacient cu comorbidități, puteți simți agravări ale simptomelor. În cazul pacientului asimptomatic, acest pacient recurge la vitaminoterapie. Cât despre pacientul cu comorbidități, la el este nevoie și aspenter sau aspirin cardio. În cazuri mai severe, la recomandarea medicului, poate lua altceva. Dar tratamentele sunt personalizate.
În cazul în care aveți simptome, atunci introducem paracetamolul, care poate să fie la recomandarea medicului de familie de două sau trei ori pe zi. Să nu uităm, însă, că paracetamolul este bun, dar este și un hepatotoxic. Fiecare medicament are și niște reacții adverse. Există tendința de prevenție și suntem de acord cu ea, dar prevenție printr-o viață sănătoasă, o hidratare corectă, o dezinfecție și măsuri de siguranță. Dacă sunteți asimptomatic, este inutil să luați paracetamol și să vă automedicați cu acesta”, a declarat medicul Oana Ciucure într-un interviu pentru TVR Timișoara.