Azi, 7 decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc încă un mare sfnt. Ce prăznuiesc aceștia la o zi de Sfântul Nicolae? Care sunt obligațiile pe care le au și ce nu trebuie să facă sub nicio formă?
Azi, 7 decembrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Mucenița Filofteia, care a trait in secolul al XII-lea. Nu se știe cu exactitate daca se trage din neam roâanesc sau din bulgari, dar este sărbătorită. Numele ei în limbea greacă înseamnă „iubitoare de Dumnezeu.” De-a lungul vieții a dovedit iubirea de oamenii sărmani, deși nu a apucat să trăiască foarte mult pentru că a fost omorâtă de tatăl ei pe când avea doar 12 ani. Abia în anul 1950 BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia, deși moaștele sale se află la Curtea de Argeș de la finele secolului al XIV-lea.
In anul 1393 rămășițele sale erau în Tarnovo. În tradiția populară Sfânta Filofteia e nummită Poitra lui Nicolae și se sărbătorește la o zi distanță de acesta. În ziua de 7 ale lunii decembrie nu e bine să folosești obiecte ascuțite în bucătărie, bătrânii din sate spunând că nici măcar pâinea nu e bine să o tai, ci să o rupi cu mâna pentru a avea spor și sănătate. Tânăra fecioară le împărțea sărcacilor mâncarea pe care mama vitregă i-o dădea. Tatăl ei s-a înfuriat la cele auzite și de mânie a uitat că este fiica sa. S-a oprit asupra ei, a apucat-o de păr, dar nu s-a oprit doar la asta, ci a aruncat în ea cu toporul pe care-l purta la brâu. Bărbatul a rănit-o grav la picior, iar rana i-a provocat decesul la doar 12 ani.
Facem pomenirea
– Sfantului Neofit;
– Sfantului Dometie;
– Sfintilor Isidor, Achepsima si Leon;
– Cuviosului Amun cel din Nitria;
– Sfintilor mucenici Gain si Gaie;
– celor 300 de Sfinti Mucenici din Africa;
„Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului. Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul. Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile. Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind. Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele. Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră. Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”