06 dec. 2020 | 14:54

Cele mai periculoase alimente de pe piață. Mulți români le consumă zilnic, fără să știe

Știri generale
Cele mai periculoase alimente de pe piață. Mulți români le consumă zilnic, fără să știe
Ce nu ar trebui sa mai mancam niciodata

S-a aflat care sunt cele mai periculoase alimente de pe piață, alimente pe care mulți români le consumă zilnic, fără să știe la ce pericol se expun. E-urile sunt substanţele chimice adăugate în produsele alimentare, pentru a pentru a îmbunătăţi aroma, culoarea, sau textura. În alte țări se numesc aditivi alimentari.

Cele mai nocive alimente din România. Mulți români le consumă zilnic, din păcate

Pe măsură ce s-au dezvoltat marile civilizaţii, populaţiile au crescut, la fel şi cererea de hrană. Odată cu aceasta au apărut și aceste substanțe periculoase, care se regăsesc în multe alimente. Spre exemplu, în Egiptul antic, unde este foarte cald, s-a căutat întodeauna soluții pentru a se prelungi durata de viaţă a alimentelor.

Practicile obişnuite de conservare însemnau, pe timpuri, sare, uscarea la soare, maturarea, afumatul cărnii şi peştelui, decaparea şi arderea sulfului în timpul conservării legumelor. Cu timpul, industria alimentară a inventat tot felul de substanţe sintetice, ieftine, care au înlocuit sarea, oţetul şi condimentele.

24 de aditivi există pe piață

În total sunt 24 de categorii de aditivi, însă şapte sunt cele mai folosite. E-urile de la 100 la 199 reprezintă coloranţii alimentari. O parte dintre ei sunt extraşi din plante, animale sau minerale, dar cei mai mulţi sunt sintetici, compuşi chimici pe bază de petrol. E 110, numit şi ”galbenul de apus‟, este un colorant galben folosit în dulciuri, prăjituri, budinci şi sucuri. Ultimele studii au arătat că E-110 are efecte cancerigene.

E-urile de la 200 la 299 sunt conservanţi. Aceștia întârzie sau împiedică alterarea alimentelor. E 251, un nitrat de sodiu, este cancerigen și se foloseşte în abundenţă în țara noastră. Este folosit la prepararea mezelurilor, pentru conservarea cărnii proaspete şi chiar la obţinerea brânzeturilor şi lactatelor.

Ce menține alimentele mult timp

E 300-399 sunt aditivi antioxidanţi, care limitează oxidarea alimentelor. Printre ei se numără E 300, care este vitamina C. Pare complet inofensiv, numai că în majoritatea produselor se foloseşte acid ascorbic de sinteză, un produs de laborator, nu vitamina C naturală.

Agenţii de îngroşare sunt E-urile 400-499. Cei mai mulţi sunt polizaharide, cum este amidonul sau gelatina. În cantităţi mai mari, poate duce la balonare, constipaţie, diaree, iar pe termen lung, la probleme ale colonului.

Regulatorii de aciditate

E-urile 500-599 sunt regulatori de aciditate şi agenţi anti-aglomerare, cum este bicarbonatul de sodiu (E 500). E-urile 600 la 699 sunt menite să schimbe sau să corecteze gustul şi mirosul alimentelor. E 621 – glutamat de sodiu –, este adăugat în supele instant concentrate, mezeluri şi în unele condimente. Are efecte neurotoxice şi poate provoca migrene şi crampe.

Ultima mare categorie sunt E-urile de la 700 la 999 și care reprezentă îndulcitori, agenţi de spumare şi gazele utilizate la ambalarea alimentelor, cum este azotul gazos (E 941). Un studiu făcut în octombrie 2018 de către ANPC din România a scos la iveală cele mai procesate produse.

Cele mai periculoase alimente din România

Mentos Sugarfree 30 g – 16 E-uri

Nestle îngheţată Profiterole 900 ml – 15 E-uri

Vel Pitar fursecuri asortate 4 sortimente 500 g – 15 E-uri

Boromir tortuleţ de biscuiţi cu stafide 50g – 14 E-uri

Cris-Tim produs vegetal tartinabil cu măsline 150 g – 13 E-uri

Auchan pastă vegetală tartinabilă 120g – 13 E-uri

Fox parizer mini 500 g – 12 E-uri

365 prăjitură cu cacao şi fulgi de ciocolată 300 g – 12 E-uri

Salam de vară Maestro – 11 E-uri.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
„O suspectam pe soția mea de infidelitate, dar ce am aflat a fost mult mai rău”. Un bărbat a fost în stare de șoc când a descoperit adevărul
Click.ro
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record. Cine era John Jacob Astor
Digi24
Cum va arăta M5, superiahtul miliardarilor care se transformă în submarin. Va avea un heliport, un balon cu aer cald și un cinematograf
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Capital.ro
Cozonac dietetic de Paşte, fără zahăr. Are mai puţine calorii decât cozonacul tradiţional, dar este la fel de gustos şi pufos
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Ce e bine să dai pomană în ziua de Florii
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro