Acesta este cel mai colorat desert iubit de toţi copiii. Ingredientul principal este vedeta sezonului, un motiv în plus să prepari această prăjitură delicioasă cât mai curând.
Dacă nu mai ştii ce să prepari bun pentru cei dragi, poţi încerca cel mai colorat desert. Iubit de toţi copiii, acest dulce are ca ingredient principal vedeta sezonului: dovleacul. Aromată, dulce, dar şi foarte săţioasă, această tartă cu dovleac este un adevărat succes.
Unde mai pui că dovleacul este şi foarte sănătos?! “Comoara” sezonului rece conţine acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6, luteină, beta-caroten, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E şi K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan şi fier.
Deşi cele mai multe gospodine din România aleg să îl folosească în celebra plăcintă, dovleacul îşi arată adevărata “măreţie” în această tartă.
Ingrediente necesare:
Aluat/crusta:
Pentru umplutură:
Primul pas este să coci dovleacul. Acesta se taie bucăţi mari, se curăţă de seminţe şi se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pentru o aromă de caramel, se poate presăra puţin zahăr brun. Se lasă la cuptor, la 200 de grade pentru aproximativ o oră.
Între timp, te poţi ocupa de blatul pentru tartă. Făina cu untul rece tăiat cuburi se amestecă bine. Apoi, adaugă zahărul şi sarea. Se omogenizează bine, apoi se pun şi gălbenuşul cu apa foarte rece. La final, trebuie să iasă un aluat omogen. Se inveleste în folie alimentară şi se lasă la frigider 30 de minute.
O formă de tartă se tapetează cu făină, apoi se întinde aluatul bine, având grijă să îmbraci şi marginile tăvii. Se înţeapă cu ajutorul unei furculiţe din loc în loc. Se acoperă cu o foaie de hârtie de copt şi se toarnă boabe de fasole peste. Se dă la cuptor pentru 10 minute, la 180 de grade Celsius.
Dovleacul copt se dă prin blender împreună cu zahărul, zahărul vanilinat, sarea şi scorţişoara, până se formează o pastă. Se adaugă apoi şi smântâna lichida. Când crema s-a răcit puţin, adaugi ouăle şi mixezi bine.
Compoziţia obţinută se toarnă peste aluatul de tartă şi se dă la cuptor încă 35 de minute, dar la 170 de grade Celsius. Se serveşte rece, decorată cu frişcă. Se poate mânca, desigur, alături de o cupă de îngheţată.