Toți suntem afectați, într-un fel, sau altul de pandemia generată de noul virus. Mulți își pun speranța într-un vaccin anti-covid. Acesta s-ar putea să apară, cel puțin în România, undeva prin iunie mai, conform declarației Profesorului Streinu Cercel. Dar o întrebare rămâne, și anume va dispărea definitv sau va deveni ca și gripa, sezonier sau nu?
Deși nu există un vaccin anti-covid, cu rezutate 100%, pe piață, autoritățile române fac planuri de vaccinare în masă, duă cum a declarat în ultima vreme Președintele Iohannis. În același timp, ministrul Tătaru anunță proceduri privind iminenta vaccinare a populației și care vor fi pașii pe care aceștia îi vor avea de făcut.
”Se face cu rapel la 28 de zile (vaccinul împotriva noului coronavirus – n.r.). La fel, sezonier, ca şi vaccinul antigripal. Sperăm ca, odată cu vaccinarea, să putem vedea în vară o scădere a numărului de cazuri şi să putem avea acea perioadă liberă. La fel ca şi în sezonul gripal, atunci se va face şi vaccinul anti-COVID”, a explicat ministrul Sănătății.
Astfel, conform declaraților Ministrului Sănătății, vaccinul ati-covid va deveni, în cel mai bun caz, dacă efectele negative nu vor fi masive, la fel ca și cel gripal. În consecință, inclusiv virusul va deveni sezonier, asta dacă ne luăm după ceea ce a spus Nelu Tătaru.
Avertisementul a venit din partea OMS, chiar dacă se găsește un vaccin. Specialiștii OMS spun că menținerea sub control a virusului va necesita un „efort masiv”. Aproape 300.000 de persoane din întreaga lume sunt raportate ca decedate și s-au înregistrat peste 4,3 milioane de cazuri.
Între timp, ONU a avertizat că pandemia cauzează stres generalizat și probleme de sănătate mintală. În special în țările în care există o lipsă de investiții în asistența medicală mintală. ONU a cerut guvernelor să facă din considerațiile de sănătate mintală parte din răspunsul lor general.
”Acest virus ar putea deveni doar un alt virus endemic în comunitățile noastre și este posibil ca acest virus să nu dispară niciodată „, a declarat dr. Ryan, reprezentant OMS.
În prezent există peste 100 de vaccinuri potențiale în dezvoltare, dar există și alte boli, cum ar fi rujeola, care încă nu au fost eliminate, în ciuda existenței vaccinurilor pentru acestea.
Multe țări ar dori să iasă din această situație și din măsurile de securitate. Dar recomandarea OMS este că alerta în orice țară trebuie să fie la cel mai înalt nivel posibil, au mai spus reprezentații instituției.