Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății a inclus carnea procesată pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen. La polul opus se află peștele. Sursă bună de proteine de bună calitate, cu o valoare nutritivă mare și un profil echilibrat de grăsimi, această carne, consumată săptămânal, te aduce mai aproape de întrebarea atinsă de prea puțini: „Cum ar fi să nu mai fim bolnavi?”.
„Mâncați minimum două mese de pește pe săptămână. Insist măcar pe două. Aș putea să vă recomand trei sau chiar patru mese de pește săptămânal”, spune ferm doctorul Alin Popescu, medic primar medicină sportivă.
Peștele este un aliment extrem de hrănitor și, fiind o sursă benefică de proteine cu puține calorii, este mai bun decât oricare alt tip de carne. Este bogat în acizi omega-3 și omega-7, care s-au dovedit miraculoși pentru buna funcționare a inimii. Totodată, carnea de pește este foarte gustoasă, este ușor digerabilă, pentru că nu conține un țesut fibros de colagen, și, deși are mai puține proteine decât carnea de vită, de exemplu, are toți aminoacizii esențiali.
Cantitatea de grăsime este variabilă de la o specie de pește la alta, dar și această grăsime este bogată în acizi grași polinesaturați, care au pe termen lung efect de reducere a colesterolului și de prevenție a aterosclerozei sistemice. Peștele are și o cantitate mare de fosfor, undeva la 230-250 de miligrame pe suta de grame de pește. Este bogat în iod și flor.
O nouă cercetare, publicată în jurnalul Clinical Gastroenterology and Hepatology, finanțată de World Cancer Fund și realizată pe date provenite de la aproape jumătate de milion de oameni, dovedește din nou beneficiile fabuloase ale consumului de pește. Conform acestor informații, trei porții de carne albă pe săptămână scad riscul de a avea cancer intestinal cu aproximativ 12%. De asemenea, consumul de pești grași precum hering, somon și macrou, cu o reputație deja pozitivă în ceea ce privește sănătatea, protejează inima și creierul, datorită proprietăților anti-inflamatoare ale acizilor grași omega-3.
„Acest studiu de amploare oferă noi dovezi științifice legate care sugerează că consumul de pește poate scădea riscul de cancer intestinal”, a spus doctorul Anna Diaz Font, șefa finanțărilor de cercetare la World Cancer Research Fond. „Motivele biologice pentru care consumul de pește scade riscul potențial nu sunt complet înțelese, dar una dintre teorii include ideea că acizi grași specifici precum omega-3, găsiți aproape exclusiv în pești sunt responsabili pentru acest efort protector datorită proprietăților lor anti-inflamatoare”, a completat ea.