În articolul de astăzi te învațăm cum să faci acasă salată de icre și care este ingredientul secret pentru un produs final desăvârșit. Salata de icre în perioada Postului se mănâncă doar când sunt Dezlegări la pește, în restul anului, acest fel delicios este servit la mesele de sărbătoare, dar și în zile normale.
Salata de icre poate fi servită în multe feluri. Poate fi oferită tartinabilă, ca umplutură a unor legume, montată cu poșul pe felii de lămâie sau crutoane, servită pe platou, farfurioare…etc. Dacă servirea este multiplă, prepararea unei salate de icre trebuie să respecte anumite reguli stricte.
-icre de crap sarate – 200 de grame
-ulei de floarea soarelui – 250 de mililitri
-lamaie – 1 mica
-gris – 2 linguri
-felii de lamaie, capere, ceapa verde si fasiute fine de morcov pentru ornat
Salata de icre se poate face si din icrele proaspat recolate, dar este indicat ca acestea să fie ținute cu sare câteva zile la frigider pentru a-și schimba culoarea. Dun negricioase, așa cum sunt ele proaspete, devin portocalii, după ceva timp ținute la frigider.
Icrele sărate vor trebui ținute la desărat în apă rece, după care trebuie scurse bine. După asta se curță bine de orice pielițe.
Apoi, icrele se pun la fiert, cu excepția unei lingurițe. Când au dat în fiert se adauga grițul în ploaie, timp în care se amestecă până ce se îngroașă bine. Icrele și grișul se lasă să se răcească. După ce compoziția s-a răcit se păstrează cam 1 lingură cu vârf de icre deoparte. Restul se pun într-un vas potrivit pentru mixer.
Se mixează pînă când se omogenizează grișul și icrele. Se adaugă zeama de la 1/2 de lamaie și se începe să se toarne uleiul în fir subțire, mixand în permanență, exact ca atunci când se face maioneză. Compozitia trebuie să se lege și să se înmulțească.
Cel mai indicat este să se adauge ulei până când cantitatea se dublează. Salata poate fi în continuare înmulțită, după preferința fiecăruia. Cu cât ulei mai mult se va adăugat, cu atât gustul intens de pește va dispărea.
Acum, se poate toca fin ceapa și se va adăuga în compoziție, alături de lingurița de icre proaspătă păstrată la început.
Salata se sărează și se acrește cu zeamă de lămâie după gust. Salata va mai trebui mixată puțin, atât cât să se spargă și bobițle de icre din lingurița pusă proaspătă. De asemenea, ornarea salatei se va face după bunul gust sau după priceperea fiecăruia.
Salata poate fi servită, dar ideal este să fie ținută ceva timp la frigider, pentru ca aromele să se poată întrepătrunde. Vă dorim Poftă Bună!!!!