Gradul de civilizație al unei societăți se vede și în sistemul de transport public. Atât în calitatea serviciului, dar și prin gradul de curățenie din mijloacele de transport public. Din păcate transportul în comun românesc are multe lucruri de pus la punct.
Conform unei statistici recente, STB deține în acest moment un parc activ de 285 tramvaie, 185 troleibuze şi 899 autobuze. Multe dintre tramvaiele și troleibuzele bucureștene sunt vechi, de aproximativ 9, 10 ani, făr aer condiționat și alte facilități. Dar nu acesta face subietul acestui articol, ci cu totul altceva.
România își cere drepturile de țară membră a Uniunii Europene, cu poziția a opta ca cel mai congestionat trafic. O altă statistcă spune că Bucureștiul anului 2012 avea o populație de 2.264.865. Ca și atunci, și acum sistemul de transport public se confruntă cu o multitudine de noi provocări în ceea ce privește numărul tot mai mare de utilizatori, infrastructura învechită, legile stricte de prevenire a poluării sau circulația și aglomerația traficului.
Dacă ne raportăm doar la anul 2012, vă putem spune că aproximativ 1,883,425 de locuitori au folosit regulat sistemul de transport public. Dacă ar fi să calculăm cât gunoi lăsă cei aproximativ 1,883,425 de utilizatori ai acestui sistem de transport public, ne-am îngrozi. Cantitățile de gunoi ar putea fi regenerat în resursă de energie bio pentru o țară mică din sudul Africii.
Din 2012 și până astăzi, numărul celor care folosesc sistemul de transport public s-a mărit considerabil, deci, în concluzie și mormanele de mizerie lăsate în urma lor în mijloacele de transport public.
Într-o postare recentă pe Facebook, jurnalistul Vitalie Cojocari propunea opiniei publice imagini din campania de igienizare din sistemul de transport public. Iginenizarea este făcută aproape în fiecare zi de angajații STB. (vezi galeria foto)
”Primesc un comunicat de la STB(fostul RATB). Societatea anunță că “a desfășurat un amplu program de igienizare și dezinfectare a 736 de vehicule din parcul circulant. Mai exact, au fost igienizate și decontaminate 369 de autobuze, 144 de troleibuze și 223 de tramvaie.” Acțiunea e în prima poză. De văzut cât de curate sunt. O să urmăresc și asta. La un moment dat am pus o groază de instantanee în care v-am arătat cât de multă mizerie e în transportul în comun din București.
Multă lume spunea atunci, pasagerii sunt de vină că fac această mizerie. Și aveau dreptate. Nu vine nimeni din Olanda, Franța, Germania sau Rusia să transforme autobuzele noi în troace de porci. Priviți poza doi. Vedeți câtă mizerie scoate dintr-un autobuz un angajat al STB. Câte doze, PET-uri, hârtii. Este greu să convingi bucureștenii să circule cu transportul în comun când știu câtă mizerie e acolo.”, scrie urnalistul Vitalie Cojocari pe Facebook.