Se pare că relațiile dintre Ungaria și România sunt iarăși tensionate. Vecinii noștri maghiari se revoltă după ce Ziua Trianonului a fost declarată sărbătoare în România. Árpád János Potápi, condamnă faptul că președintele Klaus Iohannis a aprobat legea prin care Ziua Trianonului este declarată sărbătoare în România.
Oficialul ungar a vorbit în termeni duri despre ceea ce s-a petrecut la București. Într-un comunicat publicat cu puțin timp în urmă, Árpád János Potápi consideră că gestul României este unul ofensator, nu doar la adresa comunității maghiarilor din România, ci și a întregii Ungarii.
”Este uimitor și trist că, în toiul unei pandemii, problema unui stat membru al UE este să adopte o lege care “să târască prin noroi drepturile celei mai mari comunități naționale care trăiește pe teritoriul său”, a transmis Árpád János Potápi.
Secretarul de stat responsabil pentru politici naționale al Cancelariei Prim-ministrului ungar spune că asemenea decizii nu fac altceva decât să tensioneze relațiile dintre cele două naționalități, care conviețuiesc pe teritoriul aceleași țări.
”Această măsură servește doar pentru a provoca tensiuni inutile între naționalitățile care trăiesc pe teritoriul ţării”, a mai spus politicianul.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat la începutul lunii legea potrivit căreia ziua de 4 Iunie este declarată Ziua Tratatului de la Trianon în țara noastră.
La data de 4 iunie 1920, a fost semnat tratatul de la Trianon de către Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. În Palatul Marele Trianon de la Versailles, 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte, au semnat tratatul.
Tratatul de la Trianon a fost semnat pentru a stabili frontierele noul stat Ungaria cu Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, România și Cehoslovacia. Tratatul a făcut parte din seria tratatelor încheiate la sfârșitul Primului Război Mondial. Celelalte au fost tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) și cu Turcia (la Sèvres, semnat la 4 iunie 1920 și repudiat apoi, fiind înlocuit cu tratatul de la Lausanne), potrivit Impact.ro.
Vecinii noștri sunt revoltați după ce Ziua Trianonului a fost declarată sărbătoare în România. Deoarece această dată este considerată de maghiari ca fiind una de tristă amintire. Oficialii de la Budapesta au condamnat legea promulgată în România.