Oamenii de știință au descoperit o nouă specie de plantă, în fosile, veche de 15 milioane de ani. Echipa de paleontologi chinezi au făcut descoperirea în provincia Fujian din sud-estul Chinei, relatează Xinhua.
Potrivit cercetătorilor, Choerospondias fujianensis sp. nov, cum a fost numită noua specie de plantă, prezintă unele diferențe la nivel structural spre deosebire de speciile din genul Choerospondias de acum.
Plantele din specia Choerospondias se găsesc în special în zonele subtropicale și tropicale din Asia de Est, inclusiv în provinciile Zhejiang, Fujian şi Yunnan din China. Fructele acesteia, dulci-acrişoare, sunt în principal folosite la prepararea de murături, sucuri și deserturi, citează Agerpres.
Fosilele arată faptul că specia Choerospondias a fost mai diversă în Miocen, după cum a declarat Wang Zixi, asistent de cercetare la Institutul de Geologie și Paleontologie din Nanjing, care a participat la acest studiu. Potrivit lui Wang, genul Choerospondias era răspândit pe scară largă în Eurasia în urmă cu 20 de milioane de ani. În prezent specia s-a redus la o plantă unică în Asia de Est.
„Cercetările demonstrează că, deși Choerospondias au dispărut din Europa cu mult timp în urmă, este probabil să fi supraviețuit în sudul Chinei până în prezent”, a spus Wang Zixi.
Descoperirile acestui studiu au fost publicate în jurnalul internațional Review of Palaeobotany and Palynology, mai scrie sursa citată.
În urmă cu aproximativ trei luni, o echipă de paleontologi au prezentat în cadrul unui studiu o fosilă găsită în provincia Guizhou din China. Acestă descoperire dezvăluie cu detalii excepționale o dramă produsă în Triasic.
Fosila descoperită avea 5 metri lungime și aparținea unui exemplar de Guizhouichthyosaurus, o specie de reptile marine din familia Ihtiozaurilor. Această specie avea corpul asemănător delfinilor și rechinilor-tigru, fără a avea însă înotătoarea dorsală caracteristică acestora. Deplasare prin apă era asigurată de patru membre puternice, adaptate ca niște vâsle, iar gura era plină de dinți extrem de puternici, dar neascuțiți.
Spectaculos la această descoperire era faptul că în stomacul acestui acestui animal se afla partea superioară a unui Xinpusaurus, o specie de reptilă marină de 4 metri lungime, cu corpul asemănător unui dragon de Komodo. Aceasta avea patru membre adaptate pentru deplasarea în apă și dinți puternici pe care-i folosea pentru a sparge cochiliile scoicilor. În lupta cu Guizhouichthyosaurus, Xinpusaurus a fost decapitat și înghițit, potrivit Stirileprotv.ro.