România, în viziunea multora, este o țară ieftină, dar cât de ieftină este? Ar putea o familie să trăiască cu un salariu decent pe lună în România? S-au făcut o sumedenie de analize pe teme sociale și a traiului în România. Unul dintre acestea, semnat de Fundația Friedrich-Ebert spune că pentru un trai decent un salariu mediu nu este suficient.
Dacă e să facem o comparație cu anul 2013, când bugetul unei familii era de aproximativ 6.188 de lei, rezultatul pentru 2020 nu este promițător. Conform raportului făcut de Fundația Friedrich-Ebert, în 2020, bugetul unei familii de 7.278 de lei pe lună este suficient pentru un trai decent. Dacă facem o comparație, vom vedea că suma este alarmant de mare. Fundația Friedrich-Ebert la calcularea acestui buget a luat în calcul o familie medie cu doi copii.
Raportul făcut de cei de la Fundația Friedrich-Ebert a avut un dublu scop. În primul rând, să examineze eforturile sociale și eficacitatea statului bunăstării românești în comparație cu media Uniunii Europene. În al doilea rând, să exploreze și să discute potențiale direcții de schimbare care ar putea îmbunătăți protecția socială în România și îmbunătățirea traiului.
Pentru realizarea studiului au luat în considerare mai mulți factori esențiali. Este vorba de distincția convențională între sistemul de asigurări sociale și sistemul de asistență socială. În același timp au luat în calcul și alte forme de sprijin în natură pentru gospodăriile cu venituri mici. Dar și criteriul bazat pe serviciile sociale subvenționate. Baza calculului s-a axat pe salariul mediu brut la nivel național. Dar s-au luat în considerare și pe cheltuielile zilnice ale unei familii cu doi copii.
Raportul fundației a scos la suprafață faptul că, față de anul trecut, bugetul unei familii cu doi copii a crescut în 2020 cu aproximativ 320 de lei, astfel că suma de 7.278 de lei pe lună este media pentru un trai decent în România. Raportul s-a bazat pe datele din luna septembrie a acestui an.
Raportul amintit anterior vorbește de o adecvarea beneficiilor economice care s-a înrăutățit în timp. Motivul, diferența dintre salariul net minim și indicatorul național de referință social (ISR) a continuat să se extindă între 2008 și 2020.
Din acest an, 2020, indicele ISR a ajuns la doar 37% din salariul minim net și 66%, în comparație cu 2018. Venitul minim garantat a rămas aproape neschimbat de la aderarea la UE. Pensia minimă garantată pentru cei care se califică pentru pensii pentru limită de vârstă sau invaliditate în sistemul public a crescut modera. Cu toate astea valoarea pensiilor se află sub indicele ISR
Conform calculelor făcute de Fundația Friedrich-Ebert, pentru anul 2020, coșul minim de consum, ca și valoare, a crescut simțitor. S-a luat în calcul comparativ aceeași perioadă, dar pentru anul 2019. Concluzia a fost că pentru 2020 valoarea coșului a crescut u 4,7% faţă de anul trecut. Procentul cel mai mare de cheltuieli, în 2020, de 8%, a fost regăsit la cheltuielile cu locuința. Aceleași date analitice arată că pentru alimentație, o familie medie cu doi copii, va trebui să scoată din portofel 1.532 de lei.
”Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2020 raportat la luna septembrie 2019“, mai arată reprezentanţii fundaţiei.