Transalpina este unul dintre cele mai reprezentative și spectaculoase drumuri naționale din România. Din păcate, vremea din ultima perioadă a făcut-o necirculabilă.
Transalpina sau Drumul Național 67C a fost din totdeauna unul mai deosebit, nu doar din prisma spectacolului, ci și a dificultăților derivate din procesul de întreținere. Altitudinea foarte ridicată au pus mari probleme autorităților și nu au ajutat nici manifestările foarte grave ale încălzirii globale din ultimele săptămâni.
Ca urmare, la această oră, Drumul Național 67C, supranumit Transalpina, este blocat în mai multe locuri, iar procesul de eliberare a carosabiluluiui și remediereze a problemelor care au dus la această situație va fi unul de durată. Cele mai mari dificultăți s-au înregistrat în zona care străbate județul Alba.
Ploile puternice din ultimele zile au produs scurgeri masive de aluviuni de pe versanții muntoși, iar acestea s-au reflectat în dizlocarea unor bucăți masive de stâncă, conform Mediafax. Pentru deblocarea drumului și intrarea din nou în circulație, pomperii din Alba au făcut echipă cu lucrători ai serviciului Voluntar de Urgență. Aceștia au început să lucreze de luni după-masă la acest proiect. Din păcate, în nu mai puțin de cinci zone, procesul de eliberare a corasabilului implică un efort semnificativ.
„Detașamentul de pompieri Alba-Iulia și Garda de intervenție Sebeș intervin cu două autospeciale și 10 subofițeri în sprijin pentru deblocarea DN 67C, între barajul Tău și Oașa. La fața locului intervine și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Șugag”, a transmis Cătălin Kovacs, purtător de cuvânt al ISU Alba.
De pe teritoriul României, Transalpina se bucură de titlul de cea mai înaltă șosea din România. DN 67C face legătura între orașele Sebeș din județul Alba și Novaci din județul Gorj. Drumul străbate patru județe, Alba, Sibiu, Vâlcea și Gorj. Traversează Munții Parâng, altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de kilometri, în județul Vâlcea.