Curiozități despre Transalpina, drumul pe care să-l vezi în România

Curiozități despre Transalpina, drumul pe care să-l vezi în România

Transalpina este unul dintre cele mai fascinante drumuri din țara noastră și din sud-estul Europei. Poate fi, totodată, un excelent obiectiv turistic atât pentru străini, cât și pentru români.

Povestea drumului Transalpina a început acum mai bine de 100 de ani și nu există șofer care să nu-și dorească să circule măcar o dată pe aici. Așa că ți-am adunat câteva curiozități despre cel mai înalt drum din România.

Transalpina face legătura între regiunile istorice Oltenia și Transilvania și se află la peste 2.000 de metri altitudine, prin lanțul muntos Parâng, din Carpații Meridionali. Totodată, punctul cel mai înalt este Pasul Urdele, situat la altitudinea de 2.145 de metri. Denumirea Transalpina a fost, inițial, o potecă de munte, folosită de către păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munții cu turmele de oi în Țara Românească.

Nu se știe exact cine a început construcția șoselei, însă există două variante plauzibile. Fie şoseaua a fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, fie construcția Transalpina a fost începută de familiile de localnici din zonă, la începutul secolului al XIX-lea. Altfel, Transalpina a fost reconstruită dupa Primul Război Mondial în perioada 1934-1939 și dată în folosință în anul 1939.

Cel care a inaugurat drumul a fost regele Carol al II-lea, împreună cu fiul său, Regele Mihai I. Aceștia au parcurs întregul traseu al drumului la bordul unei mașini de teren, la volan aflându-se chiar regele Carol al II-lea.

Drumul Transalpina (DN67C) este supranumit „Poteca Dracului” , „Drumul Regelui” ori „Drumul regal”. Ultimele două denumiri au fost adoptate de români după inaugurarea Regelui Carol al II-lea din anul 1939. Se mai spune că dictatorul Nicolae Ceaușescu (1918-1989) avea o pasiune pentru Transalpina, pentru că drumul era situat la o altitudine mai mare decât Transfăgărășan, cealaltă șosea fabuloasă a României. Altitudinea maximă a Transfăgărășanului este de 2.042 de metri.

Drumul, închis pe perioada iernii, străbate șase masive muntoase: Cindrel, Şureanu, Lotru, Parâng, Latoriţei și Căpăţânii. Ca lungime, Transalpina are 141 de kilometri, iar localitățile și lacurile pe unde trece drumul sunt în ordine: Sebeș – Petrești – Sebeșel – Săsciori – Laz – Căpâlna – Mărtinie – Șugag – lacul Tău – lacul Oașa – Obârșia Lotrului – Rânca – Novaci.

Anual, în luna septembrie, pe o porțiune de serpentine a DN67c între localitățile Novaci și Rânca, se desfășoară Campionatul Național de Viteză în Coastă, etapa Rânca.

Etichete: