24 iun. 2019 | 14:15

Zile în plus la concediu. Guvernul vrea să extindă numărul liberelor de care poate beneficia un angajat

Știri generale
Zile în plus la concediu. Guvernul vrea să extindă numărul liberelor de care poate beneficia un angajat
Angajații vor avea mai multe zile de concediu

Guvernul vrea să extindă numărul zilelor libere ale angajaților. Nu este vorba de legalizarea liberelor pentru alte sărbători religioase, ci de zile în plus la concediu. Guvernul introduce un nou criteriu după care se va stabili numărul minim de zile de concediu de care trebuie să beneficieze angajații.

După legea actuală, toți angajații, atât cei din sectorul public, cât și cei din mediul privat, trebuie să aibă, prin contractul de muncă, minimum 21 de zile de concediu. Angajatorul are libertatea de a-i oferi angajatului mai multe zile, dar, evident, în mediul privat se acordă întotdeauna minimul la orice.

Problema intervine la angajații care activează în câmpul muncii de peste zece ani. Nu este echitabil ca o persoană care a muncit 10 – 20 – 30 de ani, să primească tot 21 de zile de concediu, ca o persoană care abia a intrat în câmpul muncii. În mod evident, nu înseamnă că trebuie să scadă numărul zilelor libere anuale ale celor abia intrați în câmpul muncii. Trebuie acordate mai multe zile „veteranilor” din muncă.

Câte zile de concediu vor avea angajații

Zile în plus la concediu. Guvernul vrea să extindă numărul liberelor de care poate beneficia un angajat

Angajații care muncesc de peste 10 ani, vor avea dreptul la 25 de zile de concediu anual plătit

Și, cum în România niciun angajator nu face nimic benevol, ci doar obligat, e nevoie de o lege. Astfel, Guvernul vrea să modifice Hotărârea de guvern nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare. În loc de 21 de zile, angajații care au activat peste zece ani în câmpul muncii, vor trebui să aibă minimum 25 de zile de concediu.

Alineatul 1 al Articolului 1 se modifică și se completează și va avea următorul cuprins:

1. Salariaţii din administraţia publică și din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 21 sau 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea lor în muncă, după cum urmează:

Vechimea în muncă/Durata concediului:

  • până la 10 ani 21 zile lucrătoare;
  • peste 10 ani 25 zile lucrătoare.

Desigur, corect ar fi ca numărul de zile libere să crească pentru fiecare decadă lucrată în plus. Într-un fel este să muncești de 40 de ani și alta să muncești de 20 de ani și să aibă toți tot 25 de zile.

Vezi AICI mai multe detalii despre concediu, potrivit Legislației muncii.