Uleiurile esențiale sunt promovate precum un remediu pentru mai multe afecțiuni, de la probleme de piele la cele sănătate mintală, însă ele nu sunt atât de inofenzive pe cât par. Beneficiile cu care sunt însă asociate uleiurile esențiale, nu corespund în totalitate, fiind exagerări.
Astfel, proprietățile pozitive asupra corpului sunt supradimensionate, cu scopul de a minimiza reacțiile adverse. Înainte să utilizezi sau să consumi un produs din această categorie, trebuie să verifici eticheta, la rubrica indicații, dar și la precauții. Indiferent cât de rar se pot manifesta acestea, este bine să le știi, în special când este vorba despre copii.
În ultimii ani, oamenii de știință au scos la iveală numeroase cazuri de otrăvire cu uleiuri esențiale și mai mult de jumătate dintre acestea au inclus copiii. Astfel că o cantitate mică de ulei poate să genereze o situaie care pune viața în pericol. De asemenea, vărsături, leziuni pulmonare și depresie apar în lista cu afecțiuni cauzate de utilizarea frecventă a uleiurilor esențiale, iar cel mai riscant pentru sănătate este uleiul de eucalipt: doar câteva picături pot să cauzeze greață, dureri de stomac și convulsii. Evită, așadar, să consumi uleiuri esențiale pe cale orală, înainte de a întreba medicul și de a obține mai multe informații despre riscurile și beneficiile uleiurilor esențiale.
Ginecomastia se manifestă prin creşterea în volum a sânilor la bărbaţi. Acesta este un efect rar şi nu are o cauză evidentă, clară, însă, uneori, fenomenul poate să fie declanşat de utilizarea uleiurilor de lavandă şi de arbore de ceai. De altfel, studiile experimentale au adus dovezi în acest sens. Un grup de tineri care a folosit produse de îngrijire a pielii pe bază de uleiuri de lavandă şi arbore de ceai, a observat o reacţie nefirească asupra corpului, mai exact, le-a crescut în volum bustul. Astfel că unele lemente din ulei pot să imite hormonii feminini şi îi pot suprima pe cei masculini, lucru care perturbă echilibrul hormonal şi endocrin al corpului.
Cele mai multe probleme ale pielii ce sunt cauzate de uleiurile esenţiale variază de la iritaţii minore la alergii complexe, precum dermatita atopică. Reacţiile alergice mai produc urticarie, erupţii cutanate, mâncărime şi arsuri, iar pielea se usucă, devine solzoasă, iar apoi începe să crape.
De asemenea, unele uleiuri esenţiale au în compoziție aditivi şi substanţe ce pot fi dăunătoare femeilor însărcinate. Sensibilitatea din timpul sarcinii la mirosuri şi gusturi poate să fie amplificată de parfumul uleiurilor esenţiale, iar asta poate duce la efecte adverse, cum ar fi greaţă, cefalee, vărsături şi vertij.