În ultimele zile, în România s-au înregistrat temperaturi destul de scăzute, însă, se pare că lucrurile se vor schimba în urătoarele zile. Prognoza meteo pentru luna noiembrie a fost publicată de Administrația Națională de Meteorologie.
Potrivit meteorologilor ANM, în luna noiembrie vom avea temperaturi destul de ridicate, dar în unele zone ale țării vom avea parte și de o serie de ploi. În următoarele patru săptămâni, vremea va fi puțin mai caldă decât normalul pentru această perioadă, iar ploiile își vor face apariția, arată prognoza publicată de ANM pentru perioada 16 noiembrie – 7 decembrie.
Așadar, conform informațiilor publicate de sursa citată, în săptămâna 16 – 23 noiembrie, temperaturile vor fi apropiate de cele specifice acestei perioade în toate regiunile, posibil puțin mai ridicate în nord-vestul țări. Cu privire la regimul pluviometric, acesta va fi excedentar în toate zonele țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice și la munte.
La sfârșitul acestei luni, în intervalul 23 – 30 noiembrie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivel național. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toată România, potrivit revistei Capital.
Temperaturile vor fi ușor mai ridicate și în luna decembrie. Potrivit meteorologilor, s-ar părea că vremea va fi mult mai călduroasă decât ar trebui să fie în această perioadă. Mai precis, în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate zonele din țară. Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general apropiat de cel normal.
În a doua săptămână a lunii decembrie prognoza arată și mai bine. Potrivit ANM, în perioada 7 – 14 decembrie mediile valorilor termice se vor afla ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în toate zonele țării. Cu privire la cantitățile de precipitații, acestea se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, în toată România.
Spre deosebire de ultimii ani, luna decembrie a acestui an se preconizează a fi mai caldă decât în mod normal. În acest moment nu sunt semnale în favoarea unei luni decembrie de iarnă autentică. Ultima luna decembrie cu adevărat hibernală a României a fost cea din 2001.
Acoperișul de gheață din zona Arctica este din ce în ce mai scăzut în comparație cu anii de dinainte de 2000. Fapt care împiedică formarea anticiclonilor siberieni sau scandinavi, circulația aerului urmând în general traseul vest-est impus de către activitatea ciclonică din nordul Oceanului Atlantic.