Orașul Sibiu și localitățile Cisnădie și Tălmaciu întrp de luni în carantină, a anunțat vineri șeful DSU, Raed Arafat, în condițiile în care rata de indectare a ajuns azi la 7, 78 la mia de locuitori, cea mai mare din țară.
Această decizie a fost luată în ședința de vineri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la care au participat și șefl DSU Raed Arafat, dar și viceprimarul Raluca Turcan:
„Măsura de carantinare începe de luni, pentru două săptămâni”, a anunțat Arafat, la finalul ședinței Comitetului.
De altfel, cei care vor să iasă din casă în perioada carantinării vor avea nevoie de o declarație pe propria răspundere. Sunt permise doar deplasările din motive profesionale, pentru asistență medicală urgentă ori pentru cumpărarea de alimente. Pe toată durata carantinării, magazinele se vor închide de la ora 20.00, iar terasele rămân închise. În fiecare weekend, cu excepția celui 14-15 noiembrie, se vor închide mall-urile și toate magazinele, excepție făcând cele care vând produse esențiale, precum farmaciile, piețele agroalimentare, magazinele alimentare și magazinele pentru animale. Mai mult, persoanele cu vârsta peste 65 de ani pot ieși din casă numai în intervalul 10.00 – 13.00.
Întrebat fiind cum s-a putut ajunge la o rată de infectare atât de mare în Sibiu, șeful DSU a vorbit despre nerespectarea regulilor, precum și despre lipsa comunicării între instituțiile locale.
„În municipiul Sibiu, cu rata de incidență atât de mare, nu mai vorbim de focar, vorbim de transmitere comunitară intensă. La asta se poate ajunge de la nerespectarea regulilor – nu trebuie să fie toată populația, o parte dacă nu respectă – , dacă se relaxează prea mult, dacă ascultă mesajele care spun că nu se întâmplă nimic, nepurtarea măștii”, a declarat Raed Arafat.
Județul Sibiu se află pe primul loc la nivel național în ceea ce privește rata de infectare cu coronavirus, care azi a ajuns la 7,78/1.000 de locuitori. Astfel că municipiul Sibiu are o rată de infectare de peste 11 la mia de locuitori. Autoritățile spun de o săptămână despre carantinarea orașului Sibiu și a împrejurimilor, din cauza ratei de infectare.
„Da, am ajuns la o rată de infectare la care cred că sunt necesare aceste măsuri. Carantinarea se impune, și nu cred că doar în cazul Sibiului, ci și al Cisnădiei, Șelimbărului și tot ce înseamnă împrejurimile municipiului, unde rata de infectare este mare. Este momentul să se ia o astfel de măsură”, afirma și Mircea Crețu, prefectul Sibiului, miercuri, pentru Ora de Sibiu.
De asemenea, situația este dramatică și la Secția de Terapie Intensivă.
„La ATI avem 12 paturi. De cel puțin două luni, toate paturile sunt ocupate. Dacă este un deces, deja este pe listă cine să intre pe ATI. Este o presiune foarte mare pe paturile de la Terapie Intensivă. În cazurile disperate, am cerut să mai trimitem prin țară pacienți, pentru că și restul județelor au paturile de la ATI ocupate”, a afirmat Liliana Coldea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu pentru Libertatea.