Fără doar și poate, brânza este unul dintre cele mai populare alimente din lume, ce se regăsește zilnic în alimentația multora dintre noi. Dar uneori nu i se acordă atenția cuvenită, în special când este vorba despre brânzeturi deosebite: maturate, cu mucegai nobil, cu trufe etc. Trebuie să știți că există câteva reguli importante ce trebuie respectate pentru a profita la maximum de aroma brânzeturilor, dar și pentru a le păstra un timp cât mai lung.
Brânza este un produs alimentar care se obține prin coagularea cazeinei, adică proteinei din lapte, cu ajutorul cheagului, prin fermentație lactică și precipitare la căldură. Astfel, principalele tipuri de lapte care sunt folosite sunt: de vacă, de oaie, de capră și de bivoliță.
Campioni la capitolul brânză sunt francezii, care au aproximativ 1.600 de sortimente de brânză, care au oferit lumii unele dintre cele mai apreciate produse, cum ar fi camembert, brie, roquefort. Olandezzii au gouda, italienii au mozzarella și parmezanul, iar britanicii au cheddar și stilton.
Cu toate că nu se poate compara cu alte țări ca număr de produse, România are două sortimente, și anume, cașcaveaua, un tip de brânză specificic Văii Doftanei, care este produsă după o rețetă veche de sute de ani, dar și brânza de Năsal, maturată într-o grotă, la Taga, în județul Cluj, acolo unde trăiește o bacterie care nu se mai găsește în altă zonă din lume.
De asemenea, brânzeturile pot să fie folosite în nenumărate feluri de mâncare și desrturi ori pot să fie consumate ca atare. Dar pentru un maximum de savoare, trebuie respectate câteva reguli pe care puțini le cunosc.
Este recomandat să laşi brânza vreme de 30 de minute la temperatura camerei, înainte să o mănânci. Așa îşi va intensifica aroma. O brânză cremoasă precum brie sau camembert nu o să aibă niciodată texura şi gustul perfect dacă se consumă rece, direct de la frigider.
Multe brânzeturi, îndeosebi cele maturate, sunt conservate într-o o coajă/crustă. Păstreaz-o şi curăţ-o doar când mănânci brânza. Nu doar că protejează brânza, dar nu o va lăsa să se usuce, ci îi va păstra mai bine aroma.
Este ideal ca brânza să fie consumată în scurt timp de la cumpărare, iar dacă asta nu se întâmplă, măcar să fie păstrată corespunzător. Este contraindicată păstrarea ei în folie alimentară de plastic, deoarece brânza ori se va usca, ori se va umezi. Cel mai bine este să utilizezi hârtie cerată sau hârtie de copt.
Oricât de bine vei depozita brânza, este recomandat să o mănânci destul de repede, pentru a te bucura de savoarea ei. Este bine, așadar, să cumperi cât crezi că vei consuma, în decursul câtorva zile.
Chiar dacă unele tipuri de brânzeturi pot fi congelate, cum ar fi parmezanul, e mai bine să eviţi asta, întrucât gustul poate să fie afectat, iar aroma nu va mai avea aceeaşi intensitate. Pentru unele sortimente, precum brânza proapătă sau mozzarella este absolut interzisă congelarea.
De obicei, majoritatea brânzeturilor rase şi ambalate mai conţin şi aditivi adăugaţi pentru o mai bună conservare. Așadar, cumpără doar bucăţi întregi şi răzuieşte-le acasă, dacă vrei.