Indiferent că îl consumi ca atare, alături de cereale sau în combinaţie cu fructe, iaurtul este iubit de toată lumea. Puţini sunt, însă, cei care au habar cât de sănătos poate fi acest aliment. Motivele pentru care este bine să îl mănânci zilnic sunt multe, spun medicii. Iată câteva dintre ele!
Îl mâncăm la micul dejun, ca o gustare sănătoasă sau ca ingredient în prepararea diferitelor reţete. Gustos şi săţios, iaurtul este iubit de toată lumea. Să mai spunem că este şi un aliat de încredere al celor care ţin dietă? Desigur, este important să consumăm produsul din surse sigure, naturale, iar în cazul în care îl cumpărăm din supermarket, medicii ne recomandă să citim cu atenţie eticheta. În cazul în care ai lapte de la ţară, poţi oricând să îl faci în casă. Trebuie doar să fierbi laptele şi să îl laşi la răcit până la 45 de grade C. Apoi, adaugi iaurtul, amesteci bine şi pui compoziţia într-o caserolă cu capac. Se lasă pentru câteva ore la căldură – până acesta se încheagă, dar nu mai mult de 10 ore.
De ce este bine să consumi acest produs? În primul rând, echilibrează flora intestinală, ceea ce duce la o mai bună funcționare a sistemului digestiv, dar și a sănătății în general. De asemenea, conform unor studii recente, cei care consumă zilnic iaurt au un risc cu 25% mai mic de a dezvolta diabet de tip II. În cazul celor care deja suferă de această boală, alimentul încetinește și previne creșterea valorilor zaharurilor din sânge.
Alt motiv pentru a consuma iaurt este faptul că nivelul ridicat de calciu şi magneziu ajută la scăderea tensiunii arteriale. Mai mult, reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului rău.
Medicii susţin că dacă mâncăm în fiecare zi iaurt, riscul apariţiei cancerului de colon scade incredibil de mult. Asta datorită bacteriilor lactive active pe care le conţine.
“Iaurtul este un aliment cu multiple beneficii în păstrarea şi promovarea sănătăţii, care derivă atât din conţinutul său nutriţional, complet şi bine echilibrat la nivelul nutrienţilor majori, cât şi din contribuţia bacteriilor lactice active (Lactobacillus Bulgaricus şi Streptococcus Thermophilus).
Aceste bacterii aduc consumatorilor beneficii pentru sănătate, precum ameliorarea digestiei lactozei (inclusiv pentru persoanele cu deficit de lactaza), stimularea răspunsului imunitar nespecific, reducerea riscului de cancer de colon prin promovarea mecanismelor de degradare fermentative în dauna celor putrefactive”, a explicat profesorul Radu Voiosu, medic primar hepatologie şi gastro-enterologie şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Gastroenterologie.
Aşadar, nu ezita să ai acest produs mereu în frigider şi să îl consumi cât de des cu putinţă. Pentru a nu te plictisi, poţi alterna cu sana, kefier şi orice alt derivat. De asemenea, îl poţi combina cu tot felul de cereale sau fructe de sezon, miere sau nuci.