Varza murată este, fără îndoială, preferata românilor când vine vorba despre murăturile de iarnă. Deşi este consumată în cantităţi mari în toate zonele ţării, puţini sunt cei care au habar ce se întâmplă dacă o mănânci seara, înainte de somn. O să îţi pară rău că nu ai ştiut până acum acest secret.
Nelipsită de pe mesele românilor în sezonul rece, varza murată este un adevărat deliciu. Călită cu afumătură sau ca salată pentru diferite fripturi, aceasta este şi foarte sănătoasă, spun specialiştii. Aliment plin de vitamine, minerale, antioxidanţi, acid folic, are efecte curative şi revitalizante.
”Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare. Este bine de ştiut însă că cea mai bună pentru murat este varză albă de Buzău, de toamnă, pentru că pe lângă aportul ei alimentar, îşi păstrează calităţile şi după conservare”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru, conform Adevărul.ro.
Puţini sunt, însă, cei care ştiu ce se întâmplă în organism dacă alegi să o consumi cu trei ore înainte de somn. Medicii spun că sistemul digestiv va lucra mult mai uşor şi, astfel, vei avea un somn odihnitor. Totul se datorează, se pare, fibrelor alimentare pe care le conţine, dar şi a antioxidanţilor.
De asemenea, varza murată este indicată în cazul infecţiilor respiratorii, aceasta conţinând cantităţi importante de vitaminele A, E, de zinc, de calciu şi de potasiu. Mai mult, datorită vitaminei C, ea întăreşte sistemul imunitar.
Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, varza murată este şi sănătoasă. În cazul în care doreşti să slăbeşti, apelează cu încredere la un truc ştiut din bătrâni. Varza murată îţi ţine de foame şi scade pofta de dulciuri, aşadar este un aliat important în lupta cu kilogramele.
Un alt lucru important pe care trebuie să îl ştii despre acest aliment este faptul că are proprietăţi care luptă împotriva cancerului. O spun cercetătorii finlandezi care au descoperit, în urma unui studiu, că prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii conţinuţi joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism. Mai mult, în sezonul rece, varza murată are efecte revitalizante şi remineralizante, aşadar ai toate motivele să consumi alimentul atât de mult iubit în cantităţi cât mai mari.