Deși învăluiți în credință, învățată de la părinți, ba unul dintre ei chiar pietate pentru popor, iertarea pare să fie cel mai alunecos sentiment dintre cei doi frați, Gheorghe Ciobotea și Patriarhul Daniel.
Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și fratele său, Gheorghe Ciobotea, s-au aflat ultima dată aproape unul de celălalt în anul 2010. La 40 de kilometri distanță, Patriarhul dona o cruce de aur Colegiului ”Coriolan Brediceanu” din Lugoj, pe care l-a absolvit în urmă cu cinci decenii, iar Ciobotea își ducea viața săracă în ferma părăsită din Dobrești, județul Timiș. Bărbatul își câștigă existența din oierit.
„La moartea părinţilor noştri, Patriarhul a falsificat actele şi a donat pământul şi casa mea Bisericii Ortodoxe. Eu, nevasta mea şi copilaşii mei am fost aruncaţi în stradă”, susţine Gheorghe Ciobotea.
Deși capul bisericesc a fost atunci aproape de satul natal, nu și-a vizitat fratele. În schimb, a stat la povești cu foștii colegi de liceu, a luat masa în oraș cu aceștia, apoi s-a întors cu avionul în Capitală. Acesta trebuia să facă și o oprire la mormântul părinților, dar a zăbovit la restaurant, așa că nu a mai ajuns.
„Daniel nu mai este fratele meu. Eram în stare să ucid pentru el, dar acum să nu îl mai văd în faţa ochilor. L-am rugat să îşi salveze nepoţii de la oierit şi să îi angajeze în construcţii la mănăstirea de la noi din sat. Nu a vrut. Vă întreb dacă aşa se comportă un frate”, adaugă fratele Ciobotea.
Atunci, bărbatul a declarat că atitudinea fratelui său îl face să renunțe la ortodoxism: „Sunt sătul de morala ortodoxă făcută de cel care mi-a fost frate. Dacă asta e învăţătura ortodoxă, atunci eu renunţ la ea. La noi în sat se ridică o biserică catolică şi o să mă mut la ei”.
Tot în acel an, PRO TV mergea în vizită la Gheorghe Ciobotea, unde a stat de vorbă cu acesta despre întâmplările dureroase din familia Preafericitului. El s-a arătat mâhnit, susținând că ruda sa de sânge l-a păcălit cu moștenirea, așa că a căutat înțelegere în altă parte. Conflictul din familie a pornit de la aproape 20 de hectare lăsate de părinți pentru toți cei trei copii. Patriarhul, fratele său și o soră.
Le-a luat pe toate doar Preafericitul, care deține pământul cu acte în regulă. În anul 2000, Daniel, pe atunci șeful celei mai bogate mitropolii din România, cea a Moldovei și Bucovinei, cerea deschiderea succesiunii pentru o parte din moștenire, anume casa părintească și un lot de pământ. La insistențele sale, cei doi frați au dat în scris că uită de ceea ce li se cuvine. Apoi au apărut regretele. Amândoi au declarat că nu au realizat în acel moment că își dau acordul pentru a-i ceda toată averea.
Înalt Prea Sfinția Sa s-a declarat atunci jignit și a vorbit într-o declarație oficială despre „invidie, o boală sufletească foarte greu de vindecat”.
„Din păcate, domnul Gheorghe Ciobotea a devenit ostil prezenţei mănăstirii în localitate şi invidios pe faptul că monahii sunt ajutaţi în activitatea lor de către Patriarhul României. Din acel moment, a fost greu de comunicat cu domnia sa, care a hotărât să nu mai meargă la biserica din sat, ci la alte biserici din localităţile învecinate.
În acest context, mai precizăm faptul că domnul Gheorghe Ciobotea a refuzat departajarea între fraţi a terenurilor agricole moştenite de la părinţi, de teama donării către mănăstire a terenurilor care revin de drept fratelui şi surorii sale. În prezent, toate aceste terenuri agricole moştenite de la părinţi pot fi folosite în exclusivitate de către domnul Gheorghe Ciobotea, întrucât el locuieşte în sat cu familia sa. Aşadar, se constată permanent că invidia este o boală sufletească foarte greu de vindecat”, se arată în comunicat.