Astăzi, 30 octombrie 2020, se împlinesc 5 ani de la incendiul de la Colectiv, care a mistuit 64 de vieți, iar aproape 200 de persoane au fost rănite, trecând printr-o experiență îngrozitoare. Ce fac acum supraviețuitorii de la Colectiv?
Într-o fostă fabrică dezafectată, fosta fabrică Pionerul, a fost improvizat clubul Colectiv. În urmă cu 5 ani, pe data de 30 octombrie 2015, pe scena clubului urca o trupă rock, Goodbye to Gravity, care cânta în fața a sute de tineri și lansa un nou album.
La scurt timp după debutul concertului, care a fost însoțit de un foc de artificii, a izbucnit un incendiu. Cauza declanșatoare a acestuia a fost buretele care capitona sala supraaglomerată a clubului, care s-a aprins. Acea sală avea o singură ușă de evacuare.
Incendiul a avut o durată de 153 de secunde. În acest timp unii spectatori au murit pe loc, în timp ce alții au fost grav afectați de flăcări și fum. În încercarea lor de a ieși, s-au călcat în picioare. La concert se aflau numeroși artiști, fotografi, jurnaliști, arhitecți, studenți, dar și cetățeni străini și câțiva minori.
Ca urmare a celor întâmplate, imediat după nefericitul eveniment, au demisionat primarul sectorului în care se afla clubul, sectorul 4, precum și premierul.
O parte dintre persoanele rănite au fost transportate în străinătate pentru îngrijiri medicale. O parte dintre cei care au rămas în țară au murit din cauza arsurilor de pe corp, iar alții din cauza infecțiilor nosocomiale intraspitalicești.
Din cauza celei mai mari tragedii pe timp de pace din istoria României, au avut loc proteste de stradă, care au avut ca slogan: corupția ucide. Tot din această cauză au fost deschise dosare penale, s-au făcut arestări, s-au stabilit pedepse, iar victimelor sau urmașilor acestora li se v-or acorda despăgubiri.
Supraviețuitorii incendiului mistuitor de la Colectiv, sau rudele acestora, își caută dreptatea în Justiție. Procesul Colectiv a fost reluat la Curtea de Apel. A avut amânare din cauză că unii dintre cei inculpați nu aveau angajați avocați. Cei implicați trebuie să plătească daune victimelor, în valoare de 50 de milioane de lei, echivalentul a 10 milioane de euro.
În acest proces au fost angajați la închisoare, fostul primar al sectorului, alături de:
Printre cei care au scăpat cu viață din incendiul de la Colectiv, se află și tineri care au arsuri și care au nevoie de zeci de operații și de tratamente foarte costisitoare, pe lângă faptul că sunt dureroase. Serviciile menite să atenueze sau să șteargă urmele arsurilor, sunt printre cele mai scumpe.
Alexandra Furnea este una dintre supraviețuitorii de la Colectiv. Aceasta a publicat pe blogul său personal: genunderground.ro, Jurnalul 66, în care descrie drumul din purgatoriu și înapoi. Ea povestește că a făcut deja 30 de operații chirurgicale în urma incendiului.
„Suntem în pericol să ne adăugăm sufletele cumplitului șir al pierderilor, ca o consecință tardivă a aceluiași 30 octombrie 2015. Prețul unei calități decente a vieții este asumarea reacțiilor adverse ale operațiilor, printre care și…moartea. Așa trăim de fapt noi, „supraviețuitorii” incendiului din clubul Colectiv.( …) La victime ar trebui trecuți și părinții care se îmbolnăvesc de durere și o iau pe urmele copiilor plecați printre stele.”