Toată lumea se gândește încă de la începutul crizei sanitare cum va arăta lumea la finele acestei încercări. Specialiștii au adus în prim-plan un peisaj de care mulți dintre oameni se temeau. Cum va arăta viața după pandemie și care sunt modificările pe care ar putea să le facă oamenii?
Pandemia o să aibă categoric un impact asupra omenirii la care mulți dintre noi ne-am așteptat deja. Experți din diverse domenii au precizat care ar putea să fie consecințele pandemiei în viitorul apropiat. Fiecare am fost afectați de virusul din China, mai cu seamă cei a căror activitate era în preajma oamenilor. Mai mulți experți au arătat care ar putea să fie consecințele acestor vremuri. Printre ele se nummără și scăderea natalității, conform Daily Mail.
Mai mulți specialiști din SUA au analizat 90 de studii pentru a descoperi modul prin care pandemia și-ar fi pus amprenta asupra comportamentelor sociale sau a normelor. Aici au fost luate în vedere atât persoanele sănătoase, cât și cele care au fost infectate. Prima consecință din perspectiva lor este scăderea natalității, care va avea un impact asupra societății și economiei. În alte privințe, cercetătorii au remarcat că „pandemia a devenit un experiment social la nivel mondial”, ale cărui rezultate continuă să apară.
„Consecințele psihologice, sociale și sociale ale COVID-19 vor fi resimție pe termen lung”, a adăugat Martie Haselton, de la Universitatea din California.
Tot acesta a mai adăugat că oamenii care s-au cunoscut online din cauza restricțiilor vor fi dezamăgiți când se vor vedea în viața reală și nu vor putea lega o conexiune visată ca cea de dinainte de vedere. Astfel, oamenii nu se vor mai implica în relații în același mod precum o făceau înainte de pandemie. De asemenea, experiții mai susțin că cele care au avut cel mai mult de suferit în contextul crizei sanitare au fost femeile. De exemplu: închiderea școlilor a făcut ca femeile să aibă mai multe responsabilități sau multe din ele și-au pierdut locul de muncă și au rămas să depindă exclusiv de partenerii lor. O altă consecință ar putea fi toleranța din ce în ce mai mică atunci când vine vorba de probleme precum avorturi sau minoritățile sexuale/religioase/politice.
„Ne adaptăm la trăirea în medii zgomotoase, dar este nevoie doar de o ușoară schimbare – o perioadă de liniște. Și cred că va exista o reacție adversă la revenirea zgomotului – nu doar o supărare mai mare, ci și o eficiență mai mică la locul de muncă, în educație, în calitatea somnului, precum și efecte mai cronice”
Andrew Smith, psiholog la Universitatea din Cardiff„Cred că această cerere de liniște merge mână în mână cu cererea unei simplități – și asta este o idee la care se gândește multă lume acum. Sper doar să nu uităm cu toții cât de frumoasă a fost liniștea din pandemie”
Gloria Elliot, directorul executiv al Societății Britanice pentru Reducerea Zgomotului
(Sursa: forbes.ro)