Șoferii au rămas uimiți după ce au aflat că dezinfectantul te poate lăsa fără permis auto. Un polițist de la Brigada Rutieră din Bihor a demonstrat, cu ajutorul unui experiment, cum noile aparate etilotest indică valori ridicate ale alcoolemiei după folosirea unui dezinfectant de mâini.
Dezinfectantul de mâini te poate lăsa fără carnet de conducere, a demonstrat-o un polițist care a făcut un experiment nou. Polițistul de la rutieră din Bihor a demonstrat, în urma unui experiment, că noile aparate etilotest dau erori în cazul în care persoana care suflă în aparat a folosit înainte un dezinfectant de mâini.
Și cum toată lumea folosește dezinfectant în exces în această perioadă, lucrurile ar putea lua o întorsătură nedorită. Polțiștul, care este și vlogger, a făcut experimentul la solicitarea unor șoferi, în cadrul unei campanii împotriva conducerii sub influența alcoolului. Totul a fost filmat, transmite ebihoreanul.ro.
Polițistul s-a testat înainte de a urca în mașină, aparatul indicând alcoolemie „0”. După asta, polițistul a folosit dezinfectantul de mâini și s-aurcat din nou la volan. A fost testat de un colegși de această dată, s-a indicat o alcoolemie în aer de 0,26, iar al doilea test, 0,16.
”Mare grijă cât spirt consumaţi când vă dezinfectaţi şi cu ce produse vă dezinfectaţi, pentru că riscaţi să faceţi câteva drumuri la Poliţie. Vă recomand să solicitaţi recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei în sânge.
Mare atenţie, noi suntem oricum obligaţi să luăm în calcul această valoare, chiar dacă ne arătaţi sticluţa cu spirt, că tocmai v-aţi dezinfectat. Și dacă sunteţi siguri că nu aţi consumat alcool, vă conducem la cea mai apropiată unitate spitalicească, pentru recoltarea de probe biologice”, a spus polițistul.
Organizația Mondială a Sănătății a publicat mai la începutul pandemiei o rețetă, cu ajutorul cărora oamenii își pot face singuri acasă soluții dezinfectante.
Etanol 96% (8333 ml)
Peroxid de hidrogen (apă oxigenată) 3% (417 ml)
Glycerol 98% (145 ml)
Apă distilată/ Apă fiartă și răcită (10 litri)
Materiale necesare: un recipient cu o capacitate de peste 10 litri; o paletă din plastic; lemn sau metal pentru a amesteca; pâlnie din plastic sau din lemn; alcoolmetru.
Se pune alcoolul în recipient, se adăugă Peroxidul de Hidrogen, apoi glicerina. Pentru că glicerina este foarte vâscoasă și se lipește de peretele cilindrului de măsurare, acesta trebuie clătit cu puțină apă sterilă distilată sau fiartă la rece.
Apoi, se completează, până la 10 litri, cu apă distilată sau fiartă și răcită. Recipientul trebuie imediat acoperit pentru a împiedica evaporarea. Se mixează compoziția foarte bine și se lasă, timp de 72 de ore, să se macereze ingredientele.