Cercetătorii au aflat ce se întâmplă în corpul tău când te săruți cu cineva. Efectele sărutului asupra organismului uman sunt uluitoare.
Sărutul este un modalitatea simplă, dar, totodată convingătoare, prin care îi arătăm partenerului de viață că îl iubim. În urma unui studiu, oamenii de știință olandezi au descoperit detalii importante și, mai puțin cunoscute, despre ceea ce se petrece în corpul omului în momentul când se sărută.
În timpul unui sărut care durează doar 10 secunde, iubiții schimbă între ei aproximativ 80 de milioane de bacterii orale. Astfel, partenerii care se sărută de cel puţin 9 ori pe zi ajung să aibă culturi bacteriene asemănătoare.
Corpul nostru găzduiește peste 100 trilioane de microorganisme, atât la suprafață, cât și în interior. Acestea ajută la digerarea hranei și ne asigură sistemul imunitar iar fără ele am fi morți. În gură avem 700 de tipuri de bacterii, care sunt influenţate de gene, de dieta alimenatră, dar şi de persoanele cu care ne sărutăm.
La studiul organizat de cercetătorii de la Netherlands Organisation for Applied Scientific Research au luat parte 21 cupluri. Aceștia au completat chestionare în care trebuiau să spună cât de des se sărută și cât timp durează un sărut. Mai apoi, li s-au luat mostre de salivă, pentru a le vedea cultura microbiană.
Următorul pas al studiului a fost observarea modului prin care se face acest transfer de bacterii orale. Pentru asta, unul dintre parteneri a consumat o băutură cu prebiotice, iar, mai apoi, a fost rugat să își sărute partenerul, într-un mediu total controlat.
Îm așa fel, cercetătorii au ajuns la concluzia că, în timpul unui sărut de doar 10 secunde, sunt transferate aproximativ 80 de milioane de bacterii.
Sărutul nu este doar o conexiune romantică, ci și o sursă incredibilă de sănătate. Iată care sunt efectele uluitoare resimțite de corpul tău atunci cât te săruți cu un partener:
”-Stimulează sistemul imunitar – în urma unui sărut dintre doi oameni sănătoși se realizează un schimb de germeni ce sunt benefici sistemului imunitar. În plus, se dezvoltă imunitate împotriva Cytomegalovirusului, o formă de herpes care poate afecta un făt nenăscut, dacă mama îl are în organism. Așadar, de anticorpii formați în organismul mamei în timpul unui sărut, va beneficia și viitorul copil;
–Ajută la arderea caloriilor – adică, se pot arde între 2 si 6 calorii pe minut. Așadar, persoanele care își doresc să slăbească ar trebui să se sărute des și îndelung;
–Tonifică mușchii feței – în timpul unui singur sărut, nu mai puțin de 30 de mușchi sunt activați și tonifiați. Așadar, cu cât te săruți mai mult cu atât sunt sunt mai mici șansele ca obrajii tăi să se lase;
–O metodă excelentă de relaxare – sărutul are și un important efect antistres, ajutând la eliberarea în organism oxitocină și endorfină, responsabile de relaxarea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale și de sentimentul de fericire”.