Astăzi, ministrul Finanțelor Florin Cîțu a spus că Guvernul va adopta mâine o ordonanță de urgență pentru prelungirea facilităților fiscale după 25 octombrie. Ce se va întâmpla cu taxele.
Potrivit ministrului Florin Cîțu, mâine se va adopta o OUG prin care va prelungi facilitățile fiscale actuale. El adaugă că se va gândi la măsuri împotriva crizei și pentru anul viitor, subliniind faptul că nu va crește nicio o taxă atât timp cât va fi la Minister.
„Ne gândim la anul viitor, pentru că această criză nu s-a terminat. Ne gândim și la măsuri pentru anul viitor. O OUG ce va fi aprobată mâine va prelungi după 25 octombrie, până la 25 decembrie să nu mai fie penalități pentru cei ce nu reușesc să plătească taxele. Rambursarea TVA cu control ulterior o prelungim până la 25 ianuarie. Sigur, avem și reeșalonările pentru anul viitor. Dobânda pentru datoriile la stat se va reduce cu 50%. Și vor mai fi și altele pe care le vom vedea mâine la ședința de guvern.
Sunt adeptul unui Cod fiscal simplu. Suntem un guvern liberal și nu vom veni cu creșteri de taxe. Cât sunt eu la Minister nu se va întâmpla așa ceva”, a spus Florin Cîțu la o conferință online.
Ministrul Finanțelor a mai spus că pentru anul viitor, nivelul accizelor va rămâne neschimbat. Șomajul tehnic se plătește de stat până la finele anului deocamdată.
„Dacă reușim să reducem rata infecțiilor, va fi mai puțin nevoie de guvern. Dacă nu, mergem într-o direcție să reducem efectele asupra sectorului HORECA. Sunt discuți cu UE pentru suplimentarea programului de granturi. Pentru că aceste garanții de stat pentru credite au funcționat cel mai bine în toată Europa. Dacă apare ce va nou, vom lua în calcul”, a mai spus ministrul Florin Cîțu.
Într-o postare pe Facebook, ministrul Finanțelor Publice a spus că datoria statelor membre ale Uniunii Europene crește, în medie, cu 20 de puncte procentuale în 2020, în timp în ce țara noastră datoria publică urcă doar cu 7 puncte procentuale.
„În medie, datoria publică a țărilor membre UE crește cu 20 puncte procentuale în 2020. Prin comparație în România datoria publică urcă cu doar 7 puncte procentuale. Asta deși șocul care a lovit economia globală a lovit cu aceeași intensitate și România.
Datoria publică crește pentru că în toate țările au crescut deficitele bugetare în urma crizei economice determinate de criza de sănătate. Criza economică a dus la scăderea veniturilor față de bugetele inițiale iar criza de sănătate a crescut cheltuielile pentru sănătate și pentru susținerea economiei. Același lucru se întâmplă în toate țările din lume. Fără excepție” a scris ministrul Florin Cîțu pe Facebook.