În perioada interbelică a Bucureștiului exista un personaj feminin aparte. Maria Mihăescu, una din cele mai cunoscute curtezane din Micul Paris, era recunoscută pentru excentritățile sale. Și-a atras celebra proeclă de ”Mița Biciclista” dintr-un singur motiv. La vremea respectivă era singura femeie care se plimba pe bulevardele Bucureștiului, cu bicicleta.
Maria Mihăescu s-a născut în 1885 în comuna Dițești, din județul Prahova, și se stinge din viață, la vârsta de 83 de ani, în 1968. Fiind recunoscută ca una din cele mai frumoase femei din Bucureștiul interbelic, meseria ei era cea de curtezană. Celebră pentru frumusețe, Maria Mihăescu își va atrage și porecla de ”Mița Biciclista”, dintr-un singur motiv. La acea vreme era singura femeie care se plimba cu bicicleta pe bulevardele Bucureștiului.
Un ziarist amorezat, nevoie mare, a fost cel care i-a dat această poreclă. Era vorba de George Ranetti, care a observat-o într-una din plimbările sale cu bicicleta pe Calea Victoriei. Datorită unei presupuse relații cu Regele Ferdinand, Mița Biciclista primește de la acesta o imensă casă, situată în actuala Piața Amzei.
Printre numele importante ale vremii care i-au trecut pragul s-a numărat Octavian Goga, dar și Regele Manuel al Portugaliei, care a cerut-o în căsătorie. Mița Biciclista l-a refuzat, motivul fiind că l-ar fi iubit pe doctorul Nicolae Minovici. După o perioadă în care a fost singură, în 1940 decide să se căsătorească, și-l alege ca viitor soț pe generalul Alexandru Dumitrescu.
Recent, o firmă spaniolă, Grupul imobiliar spaniol Mantor, care are patru divizii pe piața locală, a început renovarea clădirii istorice Mița Biciclista. Așa cum vă relatam anterior, casa este situată în centrul Bucureștiului, în zona Pieței Amzei. Investiția se ridică la 4,5 milioane de euro și s-a finalizat anul aacesta.
”Nu aveam experienţă într-o lucrare similară. Aveam multe experienţe în construcţii noi, dar nu făcusem niciodată o restaurare. Şi aici nu vorbim de o restaurare oarecare, ci de restaurarea unei clădiri protejate, monument istoric, cu o faţadă plină de detalii şi sculpturi. Într-un singur cuvânt, a fost vorba de artă. Noi eram obişnuţi să lucrăm cu muncitori, iar aici a fost nevoie să lucrăm cu artişti. Am fost obligaţi să păstrăm orice detaliu din casa originală. Apoi, locaţia a fost una ultracentrală, cu acces greu pentru un şantier. Casa este situată lângă Ambasada Franţei, aşa că au existat şi restricţii suplimentare. A trebuit să desfiinţăm şi un corp din spatele clădirii. Am făcut-o cărămidă cu cărămidă”, a spus Tomas Manjon, co-fondator Mantor.
Clădirea Mița Biciclista are o fațadă Art Nouveau și a fost construită la începutul secolului al XX-lea. A rămas un simbol al Bucureștiului datorită notorietății Mariei Mihăilescu, femeia care locuia în clădire, poreclită Mița Biciclista, fostă curtezană celebră și prima femeie din București care a mers cu bicicleta.
Mantor a livrat recent un cămin studențesc privat pentru studenții din București. Fondatorii grupului au un portofoliu de 16 proiecte de construcții premium și de lux, totalizând peste 500.000 mp în Spania și România. Mantor a lucrat la trei case din București, inclusiv casa Mița Biciclista, și la o fabrică din Urlași, lângă Ploiești.