Carbonara este o mâncare italiană de paste, făcută cu ou, brânză tare, carne de porc și piper negru. Preparatul a ajuns la forma sa modernă, cu numele actual, la mijlocul secolului a XX-lea. De atunci, a avut parte de sute de interpretări. Una dintre ele are ca ingredient de bază cartofi.
În mod tradițional, ingredientele sunt altele. Brânza este de obicei Pecorino Romano, Parmigiano-Reggiano sau o combinație între cele două. Spaghetele sunt cele mai frecvente paste folosite, dar unii aleg și fettuccine, rigatoni, linguine sau bucatini. Pentru carne, în mod normal, se folosește guanciale sau pancetta, dar baconul sau slana afumată pot fi substituite comune în afara Italiei.
Pune la fiert cartofii și potrivește de gust cu sare. După ce au fiert, curăță-i și taie-i cuburi sau rondele. Amestecă smântâna cu oul, parmezanul și asezonează cu sare și piper. Taie ceapa julien și pune-o la călit în unt până ce devine ușor aurie și sticloasă. Adaugă și carnea de curcan tăiată cuburi și lasă la prăjit până începe să se simtă aroma cărnii fripte de curcan. Separat, după bunul plac, se poate pune la prăjit și puțin bacon tăiat mărunt, pentru un plus de aromă.
Cartofii se pun în tavă, se toarnă sosul și se adaugă deasupra bucățile de curcan ușor prăjite. Amestecă toate ingredientele cu grijă, pentru a nu sfărâma cartofii, apoi presară pătrunjel deasupra și dă la cuptor până ce se rumenește ușor, pentru aproximativ 30 de minute.
La fel ca în cazul multor rețete, originile felului de mâncare și numele acestuia sunt obscure. Cu toate acestea, majoritatea surselor au ca ”punct de plecare” regiunea Lazio. Felul de mâncare face parte dintr-o familie de preparate care conțin paste cu slănină, brânză și piper, dintre care una este pasta alla gricia.
Este similată cu pasta cacio e uova, un fel de mâncare ce abundă în untură topită, cu amestec de ouă și brânză. Potrivit cercetărilor și unor italieni mai în vârstă, cel din urmă preparat ar fi putut fi înaintea pastelor carbonara.
Deoarece numele este derivat din carbonaro – cuvânt italian pentru ”cărbune” – unii cred că felul de mâncare a fost făcut pentru prima dată ca o masă copioasă pentru cărbunarii italieni.