21 oct. 2020 | 09:19

Cea mai mică bancnotă din lume e din România. Cum arată și cât valorează

Știri generale
Cea mai mică bancnotă din lume e din România. Cum arată și cât valorează
Cea mai mică bancnotă din lume e din România. Cum arată și cât valorează

Un record inedit şi neaşteptat este deţinut de România. Este vorba despre cea mai mică bancnotă din lume. Iată cum arată şi cât valorează!

România are cea mai mică bancnotă din lume

În 1917, în plin Război Mondial, Ministerul de Finanţe al României emitea de urgenţă o bancnotă de 10 bani. Dimensiunile sale sunt, fără îndoială, demne de Cartea Recordurilor: 27,5 x 38 milimetri. Colorată în verde şi portocaliu, pe ea se pot vedea anul de emisie şi cuvântul “România”. Pe avers, se poate observa chipul lui Ferdinand I al României (rege între 10 Octombrie 1914 – până la moartea sa la 20 Iulie 1927), iar pe revers, stema României.

Dacă vă întrebaţi ce puteai cumpăra cu această bancnotă, ei, bine, se pare că nu mare lucru. Un kilogram de pâine costa, chiar înainte de “Marele Război”, 27 de bani, un kilogram de porc – 1,25 de lei, iar pentru 10 ouă de găină plăteai 75 de bani.

Cea mai mică bancnotă din lume e din România. Cum arată și cât valorează

Cea mai mică bancnotă din lume e din România. Cum arată și cât valorează

Un alt record interesant legat de bani este de cea mai scumpă monedă din lume. Moneda de aur de 20 de dolari, din 1933, a fost vândută, în 2002, pentru suma uriaşă de 7.590.020 de dolari, la New York.

În ceea ce priveşte prima emisie românească de monedă, aceasta a avut loc în timpul domniei lui Vladislav I (1364-1377 în Ţara Românească). Voievodul a bătut ducaţi munteni din argint. A urmat apoi Petru Muşat în Moldova – groşi de argint. De-a lungul secolelor, pe teritoriul românesc au circulat peste 100 de monede diferite: zloţi, carboave ruseşti, taleri turceşti sau galbeni austrieci.

Primul domnitor decapitat pentru că a apărut pe o monedă

România are, de fapt, două recorduri mondiale legate de partea financiară. Prima decapitare de domnitor din lume ce ţine de fabricarea banilor a fost a lui Constantin Brâncoveanu (1688 – 1714). Acesta a emis o monedă-medalie cu efigia sa pe ea, încălcând astfel religia musulmană şi oferind un motiv perfect turcilor să îi ceară capul.

Cea mai mică bancnotă din lume e din România. Cum arată și cât valorează

Cea mai mică bancnotă din lume e din România. Cum arată și cât valorează

Abia în 1831 în Transilvania şi un an mai târziu în Moldova, prin Regulamentele Organice, se stabilesc monedele oficiale care pot fi folosite pe teritoriul românesc: galbenul austriac şi sfanţul de argint. Deşi Alexandru Ioan Cuza propune batere de monedă care să se numească “romanat”, acest lucru nu poate deveni realitate din cauza otomanilor care nu acceptă emisia de monede a statelor vasale.

Monetăria Statului s-a înfiinţat în martie 1870, moment din care s-a putut bate monedă. Până atunci, monedele erau bătute în majoritate în străinătate, mai ales la Birmingham.

La 1 aprilie 1880, Banca Naţională a României a fost deschisă, fiind singura abilitată să emită monedă de metal şi hârtie. După Primul Război Mondial, leul românesc este grav afectat de inflaţie din cauza distrugerii economiei româneşti în război. Şi preschimbarea banilor străini din teritoriile noi a contribuit la acest aspect.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Ioana State, mesaj după ce a pierdut finala Asia Express: Și noi am câștigat
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mesajul lui chef Nicolai Tand după câștigarea marelui premiu în Finala Asia Express, sezonul 7. Ce a transmis concurentul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro