Banca Națională a României emite astăzi, 20 octombrie 2020, un nou curs de schimb pentru cele mai importante monede. Va reuși leul românesc să se mențină pe linia de plutire? Moneda europeană va crește? Rămâne să aflăm după ora 13:00, când va fi publicat noul curs BNR.
Leul s-a slăbit de la începutul lunii februarie, când Parlamentul a demis guvernul minoritar de trei luni al premierului Ludovic Orban, într-un vot de încredere.
Moneda a fost lovită și mai mult de vânzarea bruscă a activelor riscante din cauza panicii provocate de coronavirus și a temerilor tot mai mari cu privire la impactul pandemiei asupra economiei reale și a sistemului financiar.
Într-o notă pozitivă, impozitul bancar asupra activelor totale, introdus în decembrie 2018, a fost eliminat, în timp ce actualizarea FTSE Russell a României la statutul de piață emergentă a fost efectivă din septembrie 2020. În plus, guvernul a lansat un sistem de stimulente fiscale pentru îmbunătățirea capitalului social general poziția firmelor.
Cu toate acestea, unele evoluții, de exemplu, în domeniile privatizării și sectorului bancar, pot fi percepute ca inversări în procesul de tranziție.
Un astfel de exemplu este o nouă lege anti-privatizare care a înghețat temporar vânzările de active de stat până după criza Covid-19, cu efecte potențial negative asupra listării întreprinderilor de stat, precum și asupra dezvoltării pieței de capital și guvernanței corporative.
1 euro = 4,8738 Lei ( -0.0008 Lei)
Un euro a avut în cursul prezentat anterior valoarea de 4,8738 Lei, alături de o variație negativă de -0.0008 Lei.
1 dolar = 4,1289 Lei (-0.0167 Lei)
Un dolar a avut în cursul precedent valoarea totală de 4,1289 Lei, alături de variația negativă de -0.0167 Lei.
1 liră = 5,3552 Lei (-0.0365 Lei)
O liră sterlină a avut în cursul anterior valoarea de 5,3552 Lei, alături de variația negativă de -0.0365 Lei.
Conform datelor oficiale publicate de BNR, Indicele ROBOR a crescut față de ziua anterioară, după cum urmează:
România are nevoie de acțiuni suplimentare pentru a consolida buna guvernanță, prin reforma administrației publice și îmbunătățirea proceselor de elaborare a politicilor, inclusiv prin digitalizare.
În al doilea rând, având în vedere decalajele semnificative din sectorul infrastructurilor, tendința pozitivă a cheltuielilor de capital de către stat în ultimul an ar trebui să continue.
Cu toate acestea, va fi esențial să se asigure capacitatea administrativă, inclusiv pentru absorbția fondurilor UE alocate.
În sfârșit, durabilitatea fiscală pe termen mediu va fi importantă pentru tranziția ulterioară a țării către o economie de piață durabilă.
Desigur, îndeplinirea tuturor acestor priorități va fi mai ușor de spus decât de făcut.