Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă infecții la om și o varietate de animale. Ele pot duce la apariția unor focare precum cele cauzate de MERS-CoV și SARS. Noul coronavirus COVID-19 reprezintă o tulpină a acestei bacterii care nu a mai fost indetificată anterior la om, prin urmare, este motiv de îngrijorare pentru sănătatea publică, având în vedere modalitatea de transmitere între oameni, severitatea și tratarea infecțiilor. Rezultatul infecției cu noul virus se numește pneumonie. Un cercetător, însă, susține că SARS-CoV-2 poate declanșa și o altă boală perfidă: diabetul.
Francesco Rubino, cercetător în diabet la King’s College din Londra, a declarat că virusul poate declanșa diabetul. În luna iulie a anului 2020, oficialii din domeniul sănătății din SUA au descoperit că aproape 40% dintre persoanele care au murit cu COVID-19 aveau diabet. Rubino este de părere că legătura dintre boli se desfășoară în ambele sensuri, așa că, este posibil ca diabetul să apară în urma infectării cu noul coronavirus.
„COVID ar putea provoca diabetul de la zero”, a declarat dr. Francesco Rubino, cercetător în diabet şi preşedinte de chirurgie metabolică şi bariatrică la King’s College din Londra.
Institutul Național al Sănătății din SUA finanțează o cercetare asupra modului în care COVID-19 poate provoca o creștere a zaharurilor din sânge și diabet. Dincolo de dovezile sporadice, sunt necesare cercetări mai intense pentru a demonstra că acest virus declanșează diabetul la scară largă.
Pacienții cu boli cronice și cu o vârstă înaintată sunt cel mai vulnerabili în fața infecției cu noul coronavirus. Printre aceștia se numără și pacienții cu diabet zaharat, îndeosebi cei care au un control slab al profilului glicemic și care prezintă complicații ale diabetului. De asemenea, se regăsesc alături de pacienții diabetici și persoanele care prezintă simdrom metabolic, obezitate precum și o boală cardiovasculară.
În România sunt înregistrate peste 800.000 de persoane în Programul Național de Diabet. Potrivit studiului Mentor și Predatorr, prevalența diabetului zaharat este de peste 11%. Umfcd.ro scrie că, „dacă luăm în considerare asocierea dintre diabet zaharat și boala cardiovasculară, numărul deceselor este mai mult de jumătate din totalul înregistrat”.