Luni, guvernul Țării Galilor i-a rugat pe cetățeni să stea în casă. Premierul galez Mark Drakeford a anunțat decizia incredibilă luată de cabinetul său pentru a întrerupe răspândirea coronavirusului.
Începând de vineri 23 octombrie, Țara Galilor va intra în lockdown pentru 17 zile, informează ITV.com. Aceastaeste a doua stare de urgență pe care țara din Regatul Unit o adoptă de la începutul pandemiei de COVID-19.
În cadrul unei conferințe de presă, premierul Mark Drakeford a declarat că măsura este necesară pentru a reduce răspândirea coronavirusului înainte de intrarea în iarnă și pentru a preveni ca sistemul național de sănătate (NHS) să fie copleșit.
Premierul Mark Drakeford a menționat că perioada de carantină va fi ”scurtă, ascuțită, un șoc pentru a reduce răspândirea virusului”. Potrivit acestuia, aceasta este ”cea mai sigură cale de a recâștiga controlul și de a evita o infectare în masă”.
Pe parcursul carantinei, școlile primare se vor deschide la jumătatea perioadei de carantină, însă doar copiii de 7 sau 8 ani se vor putea întoarce în bănci. Universitățile vor funcționa în regim online.
Totodată, adunările cu persoane care nu locuiesc în aceeași casă vor fi interzise atât în interior, cât și în exterior. Sărbătorile de Halloween și Bonfire Night vor fi și ele interzise. Mai mult, întâlnirile de business, centrele comunitare, librăriile sau centrele de reciclare se vor închide. Se vor putea organiza izolat nunți sau înmormântări.
Conform regulilor impuse de către autoritățile din Țara Galilor, pe perioada carantinei, cetățenii vor sta în case, putând ieși doar pentru motive bine întemeiate și exerciții fizice. Acolo unde este posibil, angajații vor lucra de acasă.
Vizitele între prieteni sau familie sunt de asemenea interzise, cu excepția îngrijirii persoanelor în vârstă. Cafenelele, restaurantele și fast-food-urile vor funcționa în regim take-away, iar hotelurile și saloanele de înfrumusețare se vor închide, potrivit B1.ro.
Potrivit unui studiu, lockdown-ul ar putea duce la scăderea mortalității din cauza coronavirusului cu minimum 29% și maximum 49%, în funcție de rata de infectare din momentul instituirii carantinei.
”Simulările arată că o perioadă de două săptămâni de carantină duce la un declin semnificativ în raportarea de noi cazuri, cu o scădere similară a persoanelor spitalizate și a deceselor înregistrate. Asta ar permite spitalelor să-și revină și să poată continua lupta cu COVID pe toată perioada iernii”, susțin cercetătorii britanici, potrivit sursei citate.