Dacă ați intrat astăzi pe Google veți descoperi un doodle aparte, care îl sărbătorește pe Mihail Sebastian. Google a decis să sărbătorească cei 113 ani de la nașterea acestuia.
Mihail Sebastian s-a născut Iosif Mendel Hechter într-o familie de evrei, pe data de 18 octombrie 1907, în orașul portuar românesc Brăila. A început să studieze dreptul în 1927. Primele cursuri de drept le-a făcut la București și mai târziu la Paris. A început simultan o carieră prolifică în jurnalism, luând subiecte literare și socio-culturale sub numele de Mihail Sebastian.
Mihail Sebastian a dezvoltat o înclinație pentru proză și și-a început ascensiunea literară în 1934. În acel an publică lucrarea sa majoră „De două mii de ani”. Lucrarea a fost un roman semi-autobiografic despre un student evreu nenumit care naviga în viața românească din anii ‘20.
În următorii zece ani a lansat numeroase romane, în timp ce și-a canalizat propriile experiențe în jurnalele sale acum faimoase. Jurnalele erau defapt relatări cu ochi limpezi, dar pline de speranță, despre această perioadă dificilă din istorie. Prin toate acestea, Sebastian nu și-a pierdut niciodată simțul umorului și a obținut succesul cu piese de comedie amară precum „Jocul de-a vacanța”, publicată în 1938. Pentru jurnalele sale istorice și curajoase, Sebastian a primit în 2006 postum prestigiosul premiu Geschwister-Scholl al Germaniei la München.
Doodle-ul de astăzi sărbătorește cea de-a 113-a aniversare a celebrului Mihail Sebastian. Acesta a fost autor, dramaturg, eseist, jurnalist și avocatul român, de origine evreică. Mihail Sebastian a fost venerat pe scară largă ca unul dintre cei mai semnificativi scriitori români ai secolului XX. Romanul lui Sebastian din 1934, ”De două mii de ani”, și jurnalele sale „Jurnalul 1935-1944” au fost publicate postum în 1996. Toate lucrările sale incluse în jurnale sunt considerate cronici seminale ale ascensiunii antisemitismului în Europa secolului XX.
Romanul lui Mihail Sebastian ”De două mii de ani”, tradus acum și în engleză, este una dintre cele mai importante cronici ale ascensiunii nazismului în Europa, spune The Guardian. Vocea narativă constantă care informează în fiecare pagină a romanului rezonant al lui Mihail Sebastian ”De doi mii de ani”, are o asemănare strânsă cu cea care poate fi auzită în jurnalul pe care l-a ținut din 1935 până în 1944, anul înainte de a fi lovit și ucis de un camion armat în București în timp ce se îndrepta spre o conferință despre Balzac la universitate.
Mihail Sebastian este un romancier care listează ceea ce doresc să le spună cititoriisăi, mai ales atunci când dezaprobă tot ceea ce spun. Înțelege, ca om al teatrului, că o conversație poate fi mai revelatoare decât permite simpla expunere. Timp de doi mii de ani este înghesuit cu conversații, cu argumente, cu vorbire directă. Metoda sa narativă, care nu este liniară în niciun caz, reflectă exact societatea volubilă și volatilă care o inspiră.
”Păstrez un vechi sentiment de obligație, o simpatie inevitabilă, pentru individul izolat sau bătut. Singura durere pe care o înțeleg direct și instinctiv, fără a fi nevoie să o explic, este durerea descurajării. „, declara autorul.